Akkreditáció előtt áll a Sapientia

2010. 03. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) vezetősége abban bízik, hogy még az idén akkreditálja a bukaresti szakhatóság, így a magyar állam támogatásán kívül a román költségvetésből is anyagi hozzájárulást kap. A jelenleg Budapest által finanszírozott felsőoktatási intézmény a napokban benyújtotta a román felsőoktatás minőségét ellenőrző bizottsághoz az akkreditáláshoz szükséges dokumentációt, döntés a nyár folyamán várható.
A kiemelt nemzeti intézménynek számító, az Orbán-kormány idején alapított Sapientia ideiglenes működési engedélyét 2001-ben állították ki, a három helyszínen – Kolozsvár, Marosvásárhely és Csíkszereda – működő huszonkét szak közül pedig ma kilenc rendelkezik akkreditációval. Dávid László rektor szerint az intézményi akkreditáció elnyerése számtalan előnyt jelent majd a mintegy kétezer hallgató oktatását ellátó intézmény számára, hiszen akkreditált egyetemnek könnyebb pályázni, beindulhatnak a diákcsereprogramok, és az egyetem maga szervezhetné meg saját államvizsgáit, így a diákok nem más egyetem oklevelét, hanem a Sapientiáét vinnék haza. A rektor a kolozsvári Krónika napilapnak elmondta: a magyar állam által biztosított évi egymilliárd forintból csak a működésre futja. Az EMTE vezetősége számít a kormányon lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetség közbenjárására is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.