Elégtételt követelnek Szingapúrban

Szingapúr felkérte a bukaresti nyomozó hatóságokat, hogy a legnagyobb körültekintéssel és komolysággal vizsgálják ki annak a román diplomatának az ügyét, akit halálos közúti baleset okozásának gyanújával függesztettek fel tisztségéből. Silviu Ionescu tagadja a vádakat, ám kártérítést ajánlott fel a szingapúri áldozatok családtagjainak.

2010. 03. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szingapúri hatóságok szerint perdöntő bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy Románia volt gazdasági attaséja okozott halálos kimenetelű közúti balesetet három hónappal ezelőtt az ázsiai országban. A Silviu Ionescunak tulajdonított bűncselekmény december 15-e óta árnyékolja be a két állam viszonyát, az ázsiai városállam nyomozói szerint ugyanis a román diplomata annak a napnak az éjszakáján követett el cserbenhagyásos gázolást. Szemtanúk és a szingapúri rendőrség szerint Ionescu a diplomáciai kirendeltség Audi A6-os volánjánál ülve a tilos jelzés ellenére behajtott egy kereszteződésbe, s elütött két, szabályosan közlekedő gyalogost, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. A következő kereszteződésben még egy személyt elgázolt. Az első baleset egyik áldozata a kórházba szállítása után elhunyt, a másik két sérült szintén kórházi kezelésre szorult. A román diplomata ezt követően bejelentette a rendőrségen, hogy a nagykövetség elől már korábban ellopták az autót. Ionescu a történtek után néhány nappal hazautazott Romániába, a szingapúri ügyészség átfogó vizsgálódása nyomán aztán februárban a bukaresti főügyészség is bűnvádi eljárást indított ellene. A román külügyminisztérium a nyomozás idejére felfüggesztette a munkaviszonyát. Nemrég a szingapúri hatóságok lezárták a nyomozást, megállapították: kizárható, hogy a balesetet okozó személygépkocsit ellopták. A bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a gázolás idején Silviu Ionescu vezette az autót. Ennek nyomán a városállam igazságügy-minisztere a baleset súlyosságára tekintettel felkérte a román hatóságokat, hogy a legnagyobb körültekintéssel és komolysággal vegyék figyelembe az ügyben feltárt bizonyítékokat.
Időközben a román diplomácia lehetővé tette, hogy Szingapúr tanúként kihallgassa Ionescu sofőrjét, a felfüggesztett attasé reakciója ugyanakkor mindkét fél részéről tiltakozást váltott ki. Ionescu kijelentette: a bűnvádi eljárással csapdát állítottak neki a szingapúri hatóságok, mivel évekkel ezelőtt a helyi politikai viszonyokról is jelentett Bukarestnek. Szingapúr alaptalannak és a közúti baleset áldozatai megsértésének nevezte a kijelentést, és hivatalosan tiltakozott ellene. Sokatmondó különben, hogy miközben Ionescu ártatlanságát hangoztatja, nemrégiben kártérítést ajánlott fel az áldozatok családtagjainak, akik azonban elutasították ezt. A volt attasé ugyanakkor közölte: nem hajlandó visszautazni Szingapúrba, hogy részt vegyen az ottani nyomozásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.