Erdélyi román tiltakozás

2010. 03. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tényfeltárást követelnek. A marosvásárhelyi eseményeket azért tervezte meg 20 évvel ezelőtt a volt kommunista nómenklatúra, hogy visszatérhessen a hatalomba a Securitate, tehát nem interetnikai konfliktusról kell beszélnünk – mondta Tőkés László EP-képviselő szombaton a fekete március emlékére rendezett konferencián. A rendezvény résztvevői elfogadhatatlannak nevezték, hogy a tények fel nem tárása és a bűnösök meg nem nevezése miatt a magyar közösségre rásütik a kollektív bűnösség bélyegét, ezért követelik az összecsapások kitervelőinek felelősségre vonását. (R. Sz.)


A Székelyföldön kisebbségben élő románokkal szembeni „elnyomás és diszkrimináció”, a magyarok „szeparatista autonómiatörekvései” ellen tiltakoztak a Hargita, Kovászna és Maros megyei román civil szervezetek képviselői szombati nagygyűlésükön. A többségében románok lakta hargitai Maroshévízen rendezett találkozón részt vettek a bukaresti ellenzéki pártok vezetői és Corneliu Vadim Tudor, a szélsőséges, parlamenten kívüli Nagy-Románia Párt elnöke is. Az RMDSZ-szel együtt kormányzó jobbközép demokraták (PDL) nem képviseltették magukat.
A felszólalók tiltakoztak a kormány elképzelése ellen, hogy még idén elfogadtatja a parlamenttel a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet, és elutasították azt is, hogy a régióban hivatalos nyelvvé nyilvánítsák a magyart. Követelték Cseke Attila RMDSZ-es egészségügyi miniszter menesztését, amiért a politikus március 15-én a „Székelyföld nem Románia” transzparenst felmutató székely gárdistákkal vett részt közös ünnepségen. Victor Ponta, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke a nagygyűlésen nemet mondott az etnikai alapú autonómiára, és úgy vélekedett: a Székelyföld nem létezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.