Félezer új traffipax a romániai utakon

Hamarosan az országban törvényesen használható radarérzékelők számára láthatatlan traffipaxokkal üzennek hadat a gyorshajtóknak Romániában. A rendőrök már régóta panaszkodnak arra, hogy a jelenlegi berendezések alkalmatlanok a szabálysértők kiszűrésére. Tavaly csaknem ezer jogosítványt vontak be sebességtúllépés miatt.

2010. 03. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem félezer, rendkívül korszerű sebességmérőt kapott a rendőrség Romániában. Szakértők szerint az új berendezéseknek köszönhetően a bemérés ellen már nem tudnak védekezni az autósok, mert a forgalomban levő, Romániában már tízezer forintnak megfelelő összegért is beszerezhető legális radardetektorok nem érzékelik a rövidesen munkába álló traffipaxok közelségét. Aurelian Calineata, a román közlekedésrendészet munkatársa elmondta, a brit gyártmányú készülékek – amelyek darabját gépkocsival együtt 25 ezer euróért (6,75 millió forint) vásárolták – jóval nagyobb távolságról, több mint ezerkétszáz méterről mérik be a gyorshajtókat, ráadásul automatikusan, a sebességhatár átlépése függvényében kezdik el a szabálytalanságok rögzítését.
„A 449 készülék újdonsága, hogy az adatokat egy nyolcvan gigabyte-os külső merevlemezen tárolja, vagyis harminc órán át folyamatosan, éjjel-nappal, akár mínusz húsz Celsius-fokos hidegben is képes dolgozni” – tájékoztatott a rendőrségi illetékes. A berendezések állandó készenlétben lesznek, és külső beavatkozás nélkül azonnal elkezdődik az adatrögzítés, amikor a megengedett sebességhatárt átlépő gépkocsi kerül hatótávolságukba. Az utolsó generációs traffipaxok az adott eseményt megelőző harminc másodpercet is rögzítik, így könnyebb lesz azonosítani egy közlekedési baleset körülményeit.
Romániában tavaly ötvenezer alkalommal róttak ki bírságot sebességtúllépésért (tízezerrel többet, mint 2008-ban), és csaknem ezer jogosítványt vontak be gyorshajtás miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.