Nastase embere a román PSD élén

2010. 03. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Victor Ponta parlamenti képviselőt, eddigi alelnököt választották az ellenzéki román Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőjévé az alakulat szombati kongresszusán. Az Adrian Nastase volt pártelnök-kormányfőhöz közel álló politikus a decemberi államfőválasztáson elbukott Mircea Geoanát utasította maga mögé.
Geoana mostani bukása nem számít nagy meglepetésnek, a posztkommunista párt számos vezető személyisége ugyanis az elmúlt időszakban őt tette felelőssé amiatt, hogy tavaly decemberben alulmaradt az államfőválasztáson a második mandátumra szert tett Traian Basescuval szemben. A szenátus elnöki teendőit is ellátó politikusnak a PSD éléről való eltávolításában oroszlánrésze volt két elődjének, Ion Iliescu volt államfőnek és Adrian Nastase exminiszterelnöknek, akiktől 2005-ben átvette az irányítást, és – kevés sikerrel – meg akarta reformálni utánuk az alakulatot. Geoana utódja, a 37 éves eddigi alelnök Victor Ponta a parlamenti kapcsolattartásért felelt a román nagykoalíció Emil Boc vezette kormányában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.