Oszlik a baloldal

Fennállása legnagyobb válságát éli az ellenzéki román Szociáldemokrata Párt, amelynek parlamenti frakciója vészesen zsugorodik. A Ion Iliescu exállamfő alapította posztkommunista alakulat baloldali egyeduralmát ráadásul új csoportosulás is fenyegeti.

2010. 03. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személycsere. Leváltotta a hét végén Emil Boc kormányfő Marius Opreát a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló Intézet és Dinu Zamfirescut a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet éléről. Az összevont intézményt a jövőben Vladimir Tismaneanu történész vezeti, az általa irányított testület jelentése alapján ítélte el Traian Basescu államfő a kommunizmus rémtetteit. Oprea tervezett eltávolítása ellen korábban számos civil szervezet és közéleti személyiség – közöttük Herta Müller Nobel-díjas író és Tőkés László EP-képviselő – tiltakozott.


Újabb képviselő távozott a román Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti frakciójából, amelyet tömegesen hagynak faképnél a honatyák. Tegnap Viorel Balcan, a Kárpátokon túli Braila megye képviselője jelentette be kilépését, és közölte: hamarosan átül a kormányzó jobbközép demokrata-liberálisokhoz. Balcan a hatodik dezertőr azóta, hogy a PSD február 20-i rendkívüli kongresszusán a 37 éves Victor Ponta átvette a párt irányítását a 2005 óta vezető Mircea Geoanától, aki decemberben elbukta az államfőválasztást. A legnagyobb érvágás a párt számára, hogy kilépett két volt alelnök, a kongresszuson az elnöki posztot is megpályázó Cristian Diaconescu szenátor és Marian Sarbu képviselő. Ráadásul mindketten átigazoltak az Emil Boc kormányát támogató parlamenti függetlenek immár 29 tagot számláló – kétharmadban egykori szocdemekből álló – frakciójához, akik fontolgatják, márciusban új baloldali pártot hoznak létre. Noha Victor Ponta szerint az új alakulat csak akkor született volna meg, ha Geoana marad a PSD élén, a bukaresti média nem tartja kizártnak azt a forgatókönyvet, hogy az Emil Boc vezette demokraták a dezertőrök számának további növekedése esetén kipenderítik a hatalomból a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget. Markó Béla elnök a hét végén úgy vélekedett, az RMDSZ-re nemcsak parlamenti voksai, hanem a romániai etnikai és társadalmi béke megőrzése, az ország pozitív nemzetközi megítélése miatt is szükség van a kormányban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.