Szovjet csapatokra várt Iliescu?

2010. 03. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ion Iliescu egykori államfő az 1989-es romániai forradalom idején katonai segítségért folyamodott a Szovjetunióhoz, Moszkva azonban megtagadta a támogatás eme formáját – adta hírül a bukaresti Adevarul napilap. A cikk a lengyel külügyminisztérium archívumában felfedezett dokumentumra hivatkozva számol be arról, hogy az akkoriban megalakult Nemzeti Megmentési Front vezetője, majd Románia elnöke 1989. december 23-án – vagyis a Ceausescu diktátorpár kivégzése előtt egy nappal – felkérte Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárt, küldjön csapatokat a kommunista rezsim oldalán küzdő erők megfékezése érdekében.
A most 80 éves politikus kitalációnak nevezte a lap állítását, és közölte: Gorbacsovval december 27-én vette fel először a kapcsolatot. Az Adevarul azonban emlékeztet, hogy a forradalom ügyében felállt parlamenti vizsgálóbizottság előtt a kilencvenes évek elején számos forradalmár és a román hadsereg több főtisztje megerősítette, hogy Iliescut forródrót kötötte össze Moszkvával, Stefan Gusa akkori vezérkari főnök pedig elismerte: erélyes hangnemben próbálta lebeszélni a későbbi államfőt arról, hogy behívja a szovjet csapatokat. Egy lengyel kutató által felfedezett dokumentum szerint a szovjet vezetés elhárította a kérést, viszont minden más jellegű támogatást megígért Bukarestnek. Az Adevarul szerint így érkezhetett ’89 decemberében több ezer, magát turistának kiadó, zömében szovjet állampolgár Romániába titkos küldetéssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.