Ünnepségek az egység jegyében

2010. 03. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem négyszáz településen emlékeztek meg a felvidéki magyarok – a legnagyobb szlovákiai magyar civil szervezet, a Csemadok és a helyi önkormányzatok szervezésében – a forradalom és szabadságharc évfordulójáról. A szónokok többségében a Magyar Koalíció Pártja vezető politikusai voltak, akik az elmúlt négy év szlovák kormányzati politikája kapcsán jelezték: a magyarság jogbiztonságának megerősödése helyett a megfélemlítés szándékával kellett szembesülnie a kisebbségbe szorult nemzetrésznek. Kiemelték azt is: megbomlott a szlovákiai magyarság politikai egysége, ami a kormány által szított ellenséges közegben különösen veszélyes.
Kárpátalja magyarsága is rendezvények sorát tartotta, Erdélyben pedig már vasárnap megkezdődtek a megemlékezések. A Maros megyei Havad községben például szobrot emeltek Kossuth Lajosnak. Nyilatkozatban köszöntötte az ünneplőket Traian Basescu államfő, és először fordult elő az elmúlt húsz évben, hogy a parlament szünnapot rendelt el március 15. alkalmából. Nem maradt el azonban a nacionalista hangulatkeltés sem: az ellenzéki román liberális, illetve szociáldemokrata párt a bukaresti kormány és a hatóságok fellépését követelte ama székelyföldi politikusok ellen, akik az utóbbi időszakban kezdeményezték, hogy a tömbmagyar régióban legyen hivatalos nyelv a magyar is, március 15. pedig hivatalos állami ünnep.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.