Baráti cégek az expó előkészületeinél

Alapos előkészületekről árulkodnak azok a szerződések, amelyeket a Miniszterelnöki Hivatal kötött 2006-tól mostanáig a májusban nyíló sanghaji világkiállítás magyar részvételével kapcsolatban. Több tucat tanácsadói szerződés előzte meg például a magyar pavilonra szóló építészeti pályázat kiírását. Több, balliberális holdudvarhoz köthető cég is sokmillió forintos megbízást kapott.

2010. 04. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiterjedt tanácsadói hálózat segíti 2006 óta a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) munkáját a májusban nyíló sanghaji világkiállítás magyar részvételével kapcsolatban. A MeH által lapunknak megküldött, expóval kapcsolatos szerződések listáján több olyan kifizetés is szerepel, amely arra utal, hogy a kormányzati pazarlás a 3,29 milliárd forint közpénzből finanszírozott magyar részvételt sem kerülte el.
Így például, noha a Kínában felépítendő magyar pavilonra építészeti tervpályázatot csupán 2008-ban hirdetett a MeH, az azt megelőző évben hét cég is több millió forintos javadalmazást kapott azért, mert tanácsokat adott a hazánkat megjelenítő pavilon arculatával kapcsolatban. A szerződések szerint 2007-ben leadott javaslatok a mai napig nem láthatók sem a MeH, sem a magyar pavilon hivatalos honlapján, emellett úgy tudjuk, azokat a későbbi építészeti tervpályázat nyertesének kikiáltott második helyezett pályaműben sem használták fel. Ennek ellenére a Visual Kft., a Gárdos Bt., valamint a Világsztárok Produkciós Kft. nettó 8-8 millió forintot, míg a Para Bt. és a Flavo Bt. 4-4 millió, a Co & Co Communication Kft. 1,35 millió, a Pixel Sisters Bt. pedig 600 ezer forintot kapott arculati tanácsaiért 2007-ben. A cégek közül például a Flavo Bt. a Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnökkel szívélyes kapcsolatban álló Dessewffy Tibor érdekeltségébe tartozik. A közpénzesőből ugyancsak részesülő Para Bt. pedig az SZDSZ egyik fővárosi képviselőjének, Bojár Ivánnak a cége.
Az expóval kapcsolatos tanácsadók között van Medgyessy Péter volt kormányfő egyik régi bizalmasa is. 2008-ban a Sherpa Nemzetközi Tanácsadó és Szolgáltató Kft. nettó ötmillió forintos szerződés keretében általános tanácsokat adott a MeH számára a nemzetközi kapcsolatok, illetve a magyar–kínai gazdasági viszony kapcsán. Emellett a megbízás szerint a kft. képviselője személyesen is részt vett az expóval kapcsolatos diplomáciai egyeztetéseken. A Sherpa Kft. neve nem ismeretlen politikai körökben. Vezetője, Akóts Klára ugyanis 2002 után kulcsszerepet játszott a Medgyessy-kabinet munkájában, így például a kormányfő bukásáig kül- és biztonságpolitikai főtanácsadóként szolgált. Akóts Klára férje pedig az a Tunyogi László, aki a 2000-es évek elején Gyurcsány Ferenc üzlettársa volt. Akóts és Tunyogi családi cége, az Econ-Trust Gazdasági és Pénzügyi Tanácsadó Kft. 2002 végétől a Millenáris Kht. közbeszerzéseit intézte. Érdekes összefüggésben áll mindezzel az, hogy a sanghaji expó szerződéseit kezdetektől felügyelő Huszty Andrást (aki jelenleg miniszterelnöki megbízotti pozíciót tölt be a MeH-ben) még Medgyessy Péter nevezte ki 2003-ban kormánymegbízottá.
A Heti Válasz információi szerint a magyar pavilon kivitelezésére és működtetésére kiírt 2,5 milliárd forintos közbeszerzés nyertes cége, a Genexpo 2010 Kft. vezetője, Dégen István az egykori III/1-es főosztály szigorúan titkos tisztje volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.