Trükközött a MÁV

2010. 04. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 45 millió forintos bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság a MÁV gépjárműflotta-tenderének ügyében. A határozat szerint a vasúttársaság a legsúlyosabb jogsértést valósította meg, amikor mellőzte a közbeszerzési eljárás lefolytatását, és ezzel kizárta a verseny lehetőségét. A döntőbizottság a bírság meghatározásánál azt is figyelembe vette, hogy a piacon több ajánlattevő lehet képes ajánlatot tenni. A gépkocsiflotta bérleti költsége rendkívül magas és a MÁV több mint egy évig szerződés nélkül vette bérbe az autókat. A döntőbizottság a vasúttársasággal szemben már több alkalommal állapított meg jogsértést.
Bár már tavaly március végén lejárt a MÁV és a LeasePlan Hungária közötti szerződés az 1161 darabos személy-, valamint tehergépjármű-állomány bérletével és üzemeltetésével kapcsolatban, a két cég csak idén január végén állapodott meg a hosszabbításról. A vasúttársaság ez idő alatt szerződés nélkül használta a flottakezelő szolgáltatását, amelynek éves díja 1,66 milliárd forint.
Lapunk értesülései szerint senkit nem büntettek meg a vasúttársaságnál a gépjárműtender késedelmes meghosszabbítása miatt, holott egy belső ellenőri jelentés szerint a MÁV menedzsmentje tavaly szeptember óta tisztában van azzal, hogy ki a felelős a késlekedésért. A jelentés főbb megállapításai szerint már 2008 végén látható volt, hogy sürgősen lépni kell a hosszabbítás ügyében.
Eközben cáfolni igyekszik a MÁV a lapunk keddi számában megjelenteket. Azt írtuk egy birtokunkba került feljegyzés alapján, hogy a személyforgalom szüneteltetése miatt a társaság nem képes megőrizni a Mezőfalva–Paks-vasútvonal állapotát. Csere László, a MÁV Zrt. biztonsági igazgatóságának osztályvezetője válaszában állította: a MÁV stratégiai jelentőségűként kezeli az érintett vasútvonalat. Munkatársaik folyamatos szolgálatot teljesítenek, és rendszeres mobil járőrözést vezettek be. Azt nem kívánta megmondani, hogy a mobil szolgálat milyen rendszerességgel működik, de állította, az érintett szakaszon nem növekedett a lopások száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.