Hivatalából vitték el a vezérigazgatót

Hivatalosan is megerősítették lapunk azon információját, hogy őrizetbe vették a honvédelmi tárca legnagyobb cége, a HM EI Zrt. vezérigazgatóját, és kezdeményezték az előzetes letartóztatását. K. Gábor neve felmerült a HM-nél leleplezett bűnszövetségben elkövetett vesztegetés miatt letartóztatott tisztek vallomásában. Az egyik gyanúsított azt állította, hogy a vezérigazgató kenőpénzt vett át tőle állami megbízásokért.

2010. 05. 08. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kényszerintézkedéseket foganatosítottak tegnap a HM-nél leleplezett korrupciós hálózat ügyében – erősítette meg Balogh Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője, amikor a HM EI Zrt. vezérigazgatójának őrizetbe vételéről kérdeztük. Arról azonban, hogy mik voltak ezek az intézkedések, a nyomozás érdekében nem kívánt nyilatkozni. A főhadnagy az eljárás érdekeire hivatkozva nem beszélt arról sem, hogy az őrizetbe vételek milyen személyi kört érintettek, azt viszont nem cáfolta, hogy kezdeményezték K. Gábor vezérigazgató előzetes letartóztatását. Úgy tudjuk, hogy a HM cégvezetőjét már kedden délelőtt elvihették a nyomozók a HM EI Zrt. épületéből, ezért nem vehetett részt a társaság délután egy órakor kezdődő alapító közgyűlésén.
*
Bocskai István, a HM szóvivője, a részvénytársaság felügyelőbizottságának tagja erről úgy tájékoztatott: az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjainak a történtekről azt közölték, hogy K. Gábor „akadályoztatása miatt” nem tud részt venni a tárgyaláson. A katonai ügyészség ugyanis iratokat kért be tőle, és kezdeményezte a meghallgatását a vádhatóság épületében. A cég igazgatótanácsának tegnapi ülésén információink szerint viszont már arról számoltak be a cégvezetésnek, hogy őrizetbe vették a vezérigazgatót, de a katonai ügyészség nem adott számukra tájékoztatást arról, hogy K. Gábort pontosan mivel gyanúsítják.
A HM EI Zrt. erről kiadott egy közleményt is, amelyben, utalva a vezérigazgató őrizetbe vételére azt írják: a nyilvánosság előtti megítélés szöges ellentétben áll a vállalat elmúlt években végrehajtott átalakulásának, sikeres gazdálkodásának tényeivel, ezért arra kérik Szekeres Imre honvédelmi minisztert, hogy kezdeményezze az Országgyűlés illetékes bizottságánál a HM EI Zrt. tevékenységének, szerepének és gazdálkodásának napirendre tűzését, mert szerintük „egy ilyen áttekintés segíthet egy valós kép kialakításában”.
Emlékezetes, korábban megírtuk, hogy a HM-nél leleplezett bűnszövetségben elkövetett vesztegetés ügyében letartóztatott katonatisztek egyike K. Gáborra vallott. Az előzetes letartóztatásba került V. Sándor ezredes, a HM EI Zrt. felügyelőbizottságának volt tagja ugyanis beismerő vallomásában azt állította a nyomozóknak, hogy a zrt. vezérigazgatója a szolgálati autójában vett át tőle kenőpénzt bizonyos állami megbízásokért. K. Gábor a részvénytársaság weblapján valótlanságoknak és rágalmaknak nevezte ezeket az állításokat, és jogi lépésekkel fenyegette meg a vallomási jegyzőkönyvek tartalmát közlő sajtóorgánumokat.
A HM EI Zrt. a szaktárca legnagyobb hadiipari, laktanya-üzemeltető társasága, amely csak a tavalyi évben több mint ötszázmillió forint adózott jövedelemmel tudott elszámolni, és felkerült az első kétszáz legnagyobb pénzforgalmú vállalatok listájára. A cég óriási forrásokat közvetít alvállalkozóknak a katonai objektumok üzemeltetése címén, miközben a cégen keresztül számos nagy értékű beszerzést nyerhettek el az elmúlt években egyes, régóta alkalmazott magántársaságok. A HM EI Zrt.-n keresztül fizetnek ki például évente több mint hétmilliárd forintot biztonsági cégeknek laktanyák őrzés-védelmére, de a társaság bonyolította több mint egymilliárdért a NATO védelmi minisztereinek budapesti konferenciáját is. A rendezvényen számtalan minisztériumi alkalmazott dolgozott, a HM nagyvállalata mégis százmilliókat adott át a szervezésért az adófizetők pénzéből egy hoszteszcégnek és a szocialisták állandó beszállítójának számító In-Kal Securitynek.
Többször megírtuk azt is, hogy a HM EI Zrt. elnökének Szekeres Imre honvédelmi minisztersége idején azt a Nagy Imrét nevezték ki, akiből utolsó KISZ-vezérként, a rendszerváltozás idején elindult privatizációs ügyletek idején lett jól menő vállalkozó. A HM nagyvállalata ugyanakkor parkolóhelyévé vált nyugállományú és aktív főtiszteknek is, akik jelentős tiszteletdíjakért kaptak helyet az igazgatóságban és a felügyelőbizottságban, vagy jutottak többletjövedelemhez tanácsadóként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.