Képzelt betegek Romániában

Szigorú szabályok léptek életbe Romániában a betegszabadságok kiírása terén, ennek megfelelően a munkaadónak és a biztosítónak például jogában áll ellenőrizni, otthon lábadozik-e a beteg. A háziorvosok szerint az új rendelkezések megalázó helyzeteket teremtenek, és ellehetetlenítik a betegellátást.

2010. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajtóvadászatot folytatnak a romániai egészségügyi hatóságok a „képzelt betegek”, valamint a háziorvosok ellen, hogy kiderítsék, törvényesen és indokoltan bírálják-e el pácienseik betegszabadság-kérvényét. A romániai orvosok május közepe óta új rendelkezések alapján írhatják ki táppénzre a kezeltjeiket, a bukaresti egészségügyi minisztérium ugyanis változtatott az eddigi gyakorlaton a már régóta észlelt túlkapások és visszaélések miatt. Cseke Attila, a kormányon lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetség egészségügyi minisztere egyebek között azzal indokolja a szigorítások bevezetését, hogy évről évre nő az e célra költött összeg. Míg például 2009 első negyedévében 220 millió lejt (15,4 milliárd forint), az idei év hasonló időszakában már 255 milliót (17,85 milliárd forint) fizettek ki a betegállományban lévőknek. Akadnak megyék (például a partiumi Bihar és Szilágy), ahol a betegnapok aránya 20-30 százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest, ugyanakkor a Fekete-tenger parti Konstanca megyében 50 százalékos növekedést jegyeztek. A legkirívóbbnak nevezte a tárcavezető annak a páciensnek az esetét, aki kisebb-nagyobb megszakításokkal az idén 71 napot töltött betegállományban, s akinek öt különböző diagnózis miatt hat beteglapot állítottak ki. A statisztikákon túlmenően számos konkrét esetre derült fény az elmúlt időszakban, amikor például papíron látássérültnek nyilvánított személyeket gépkocsivezetés közben értek tetten a közlekedési rendőrök. Elsősorban e visszaélések kiszűrése érdekében döntött úgy a román egészségügyi tárca, hogy a táppénzre kiírt pácienseknek ezentúl nyilatkozniuk kell arról, hol találhatók meg a betegszabadság ideje alatt, és ha a munkaadó vagy az egészségbiztosító által kiküldött ellenőrzésnél nem találják otthon, másnaptól nem fizetik tovább a járandóságot.
Az elmúlt időszakban a sokak által „táppénzkommandónak” nevezett ellenőrző bizottságok több száz háziorvoshoz szálltak ki Románia-szerte, és csaknem egymillió lej (70 millió forint) értékben szabtak ki bírságot a táppénz indokolatlan vagy szakszerűtlen kiírása miatt, több pácienstől pedig megvonták a hozzájárulást. A háziorvosok szakmai szervezetei és az orvosi kamarák azonban rossz szemmel nézik a szigorításokat. Szerintük ugyanis emberi jogokat sért, ha a betegszabadságon lévő pácienst rendőrök kíséretében ellenőrzik, valóban otthon lábadozik-e. Szakemberek kifogásolják azt is, hogy a táppénzes papírok kiállítása előtt a páciens köteles igazolást kérni a munkaadójától, miszerint fizették utána az egészségbiztosítást, és mivel ezeknek a dokumentumoknak a beszerzése sok esetben körülményes, az új szabályozás ellehetetleníti a betegellátást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.