időjárás 21°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Nem lehet kiváltságos az eurózóna

Kottász Zoltán
2010.06.25. 22:00

Erősen érdekelt Magyarország mint európai uniós tagállam, és mint az EU leendő soros elnöke is azoknak a témáknak a megvitatásában, amelyek az uniós állam- és kormányfők holnap kezdődő tanácskozásának középpontjában szerepelnek – erről Martonyi János külügyminiszter nyilatkozott tegnap, miután részt vett azon a tájékoztatón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök ismertette az Országgyűlés konzultációs testületével az EU 2020-as stratégiával kapcsolatban képviselni kívánt magyar álláspontot. A Brüsszelben napirendre kerülő témák az elkövetkezendő hónapokban, esztendőkben befolyásolják az európai integrációt, Európa fejlődését – fogalmazott Martonyi János. Az első ilyen fontos téma az EU 2020-as stratégiája, ami az elkövetkezendő tíz évre meghatározza az EU célkitűzéseit többek között a versenyképesség, a foglalkoztatás, az oktatás vagy az energiahatékonyság területén. Ezek a célkitűzések egybeesnek a magyar kormány politikájával – mondta a külügyminiszter, utalva arra, hogy a Fidesz tíz év alatt egymillió munkahelyet kíván teremteni. Martonyi János közölte, a második fontos téma az EU tagállamai gazdaságpolitikáinak koordinációja, a válságmechanizmusok megteremtése. Magyarország álláspontja, hogy az ezzel kapcsolatos döntéseket az unió 27 tagállamának közösen kell meghoznia, az nem lehet az eurozónához tartozó országok előjoga. A külügyminiszter hozzátette, a kormány céljait az MSZP is támogathatónak nevezte.
Az EU gazdasági motorjának tekintett Németország és Franciaország vezetői éppen tegnapelőtt értettek egyet abban, hogy rendkívüli helyzetekben a 27 tagállamnak együttesen kell eljárnia.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.