Népszavazás a ciánról Nagybányán

Nagybányán a ciántechnológia, valamint az ólomkohászat helyi betiltása tárgyában tartanak referendumot, ugyanebben az ügyben határozattervezetet is kidolgozott az önkormányzat. A Zazar-parti város képviselő-testülete ugyanakkor nemrég megtagadta a bányaépítési engedélyt a tiszai ciánszennyezést okozó Aurul utódja számára.

2010. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagybánya egyszer s mindenkorra le kíván számolni a 2000 januárjában bekövetkezett tiszai ciánszennyezés fájdalmas örökségével. A huszadik századi festőiskoláján kívül arany- és ezüstbányáiról nevezetes észak-erdélyi városban augusztus elsején népszavazást rendeznek az emberre és a környezetre egyaránt káros ipari tevékenység beszüntetéséért. A helyi önkormányzati képviselők által kezdeményezett referendumon két kérdésre kell válaszolniuk a 130 ezer lakosú máramarosi megyeszékhely szavazásra jogosult polgárainak. A helyieknek arról kell dönteniük, hogy egyetértenek-e a ciántechnológia, illetve az ólomkohászat helyi betiltásával. Ilyen jellegű helyi kezdeményezésre még nem volt példa Romániában, a nagybányai referendum tehát precedensértékű. A voksolás azért is különös jelentőséggel bír, mert tíz évvel ezelőtt éppen az ausztrál tulajdonban lévő helyi Aurul színesfém-feldolgozó üzem okozta a tiszai ciánszennyezést. A javaslat támogatása ügyében megállapodást is kötöttek a román Demokrata-Liberális Párt, a Nemzeti Liberális Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) területi vezetői, a város képviselő-testülete pedig külön határozatot is napirendjére tűzött csütörtöki rendkívüli ülésén a szennyező technológiák betiltása tárgyában.
Ludescher István, Nagybánya RMDSZ-es ügyvezető polgármestere lapunknak elmondta, a kezdeményezés szervesen illeszkedik a helyi önkormányzat korábbi döntéssorozatába, amellyel meg kívánják akadályozni az orosz tulajdonban lévő Romaltyn Mining Rt. ciántechnológiás beruházását. A városi tanács áprilisban ugyanis felfüggesztette az építkezési engedélyek kibocsátását az egykori Aurul színesfém-feldolgozó térségében, hogy meghiúsítsa a Mihail Prohorov orosz milliárdos érdekeltségébe tartozó Romaltyn Mining tervét. A Polyus Gold aranykitermelő óriás nagybányai leányvállalata több tíz millió eurós beruházással kívánja feldolgozni az elmúlt évtizedekben a kitermelés nyomán felgyűlt aranyat és ezüstöt egy Nagybánya közeli zagytározóból, és ehhez mintegy három évre lenne szüksége. A városatyák azonban kifogásolják, hogy a helyi zagyon kívül az oroszok külföldről is a Zazar-parti városba szállítanának nyersanyagot, amiből ugyancsak cianidos módszerrel nyernék ki a nemesfémet.
Különben a nagybányai tanács határozattervezete hivatkozik többek között az Európai Parlament májusban elfogadott, a ciántechnológiának az Európai Unió tagállamaiban történő betiltását szorgalmazó határozatára, és idézi Románia alkotmányát, miszerint valamennyi polgárnak joga van az egészséges és ökológiailag kiegyensúlyozott környezethez. Emlékeztetnek a városatyák arra is, hogy Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-es és Gheorghe Funar Nagy-Románia párti szenátor három évvel ezelőtt törvénytervezetet dolgozott ki a cianidos módszer romániai betiltásáról (a jogszabály megrekedt a bukaresti parlament szakbizottságaiban), illetve hogy Magyarország, Csehország és Németország már meghozta ezt a döntést.
„A világ különböző országaiban a színesfémbányászatban alkalmazott ciántechnológia nagyon sok esetben emberi áldozatokat követelő, a környezetet súlyosan károsító baleseteket okozott. Szeretnénk elkerülni egy újabb, a Nagybányán 2000-ben bekövetkezett cián- és nehézfémszennyezéshez hasonló katasztrófát, amelynek kapcsán a strasbourgi emberi jogi bíróság is elmarasztalta a román államot amiatt, hogy nem mérte fel megfelelően az egykori Aurul-üzem működésének kockázatait, és ezáltal nem biztosította a polgárok egészséges környezethez fűződő jogát” – szerepel a ciántechnológia betiltását célzó nagybányai kezdeményezés indoklásában.
Ludescher István egyébként biztos abban, hogy a népszavazáson megjelenő lakosok többsége a szennyező technológiák betiltására szavaz majd, abban viszont vannak kétségei, hogy meglesz-e a referendum érvényességéhez szükséges részvételi arány. Kérdéses, hogy a népszavazás eredménye alapján le lehet-e állítani majd a szennyező gyárak működését. Az Európai Parlament döntéséhez hasonlóan ez a kezdeményezés is inkább politikai üzenetértékkel bír – nyilatkozta lapunknak Nagybánya polgármestere. Hozzátette: a ciántechnológiát ellenző szervezeteknek, lakosoknak Brüsszelhez hasonlóan Romániában is szembesülniük kell a bányaipar erőteljes ellenlobbijával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.