Virágzik a műkincsvadászat

Képtelenek megfékezni a román hatóságok az elképesztő méretet öltő, főleg Erdélyben zajló műkincsvadászatot. Az elmúlt években felbecsülhetetlen értékű régiséget csempésztek ki az ország dák történelmi lelőhelyeiről az illegális kincskeresők, akik közül nyolcat nem jogerősen hét és tizenkét év közötti börtönbüntetéssel sújtott a román igazságszolgáltatás.

2010. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehezen tudják felvenni a versenyt a műkincsvadászat leleplezésére szakosodott romániai nyomozók az újabbnál újabb módszereket alkalmazó illegális régészekkel. Ez az iparág elsősorban a dél-erdélyi megyékben, a Szászvárosi-hegységben található egykori dák erődítményeket, az itt zajló ásatásokat veszi célba, ahol illetéktelenek évről évre jelentős mennyiségű archeológiai értékre tesznek szert. A kincskeresők immár nem elégszenek meg azzal, hogy kihasználják, a román államnak, illetve a helyi önkormányzatoknak nincs pénzük az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított dák várak védelmére. Augustin Lazar,
a gyulafehérvári táblabírósági ügyészség helyettes főügyésze feltárta, hogy a kincskeresők tetemes összegeket költenek olyan korszerű műszerek beszerezésére, amelyek alkalmasak a régiségek felfedezésére, s amelyeket a régészek is megirigyelhetnek. Ezen túlmenően például azzal próbálják kijátszani a hatóságok éberségét, hogy juhnyájat vásárolnak, amelyet a feltehetőleg értékes leletekben gazdag vidékeken legeltetnek, a juhászat ürügyén aztán illegális ásatásokat folytatnak.
A tolvajok egyébként már eddig is felbecsülhetetlen károkat okoztak a román nemzeti örökségnek. Tíz évvel ezelőtt huszonnégy darab, a Krisztus előtti 2. század és a Krisztus utáni 1. század között fennállt géta–dák korszakból származó arany karkötőt csempésztek ki Romániából. Egész pontosan a dák uralkodók fővárosának számító, az erdélyi Hunyad megyében fekvő Sarmisegetuzán található régészeti lelőhelyekről. A román hatóságok példátlan nyomozást indítottak a több millió euró értékűre becsült műkincsekért, és a karkötők utáni kutakodásba bevonták a titkosszolgálatot, valamint 15 európai ország és az Egyesült Államok nyomozó szerveit is. Az elmúlt években a műtárgyak mindössze felét sikerült visszaszerezni. Megtörtént, hogy a román állam amerikai gyűjtőtől vásárolta vissza az egy kilogrammos, színaranyból vert karkötőt, miután megállapították, hogy a gyűjtő törvényesen jutott a spirál alakú ékszer birtokába, más esetben elkobozták a dák királyok kincsét. A napokban Gyulafehérváron közszemlére bocsátott 12 karkötő kiállítása apropóján a helyi ügyészség közölte: ugyanennyi műkincs után továbbra is az Interpol segítségével nyomoznak, és reményeik szerint idén legkevesebb egy visszakerülhet az országba. A román igazságszolgáltatásnak eddig nyolc műkincstolvajt és -csempészt sikerült azonosítania, ám a négy éve zajló pernek még mindig nincs vége. A Hunyad megyei törvényszék tavaly decemberben másodfokon hét és tizenkét év közötti szabadságvesztéssel sújtotta a vádlottakat, többek között a dák karkötők külföldre csempészéséért, romániai és külföldi vagyonukat pedig lefoglalták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.