A fizetésképtelenség határán

Félig megbukott a román kormány megszorítócsomagja, miután az alkotmánybíróság tegnap az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította a nyugdíjak tervezett 15 százalékos lefaragását. Emil Boc kabinete adóemelésre készül.

2010. 07. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajba került Románia: a bukaresti alkotmánybíróság tegnap úgy döntött, hogy nincs összhangban az alaptörvénnyel az Emil Boc vezette kormány által felelősségvállalással elfogadott megszorító intézkedéscsomag két törvénytervezete. A taláros testület a nyugdíjak 15 százalékos csökkentéséről, valamint a bírák és ügyészek nyugdíjának újraszámolásáról szóló jogszabályt találta alkotmányellenesnek, ugyanakkor – noha ez esetben is megfogalmazta aggályait – nem emelt kifogást a közalkalmazottak bérének 25 százalékos lefaragása ellen. A talárosok döntését üdvrivalgással fogadta az államelnöki Cotroceni-palota előtt tüntető több ezer nyugdíjas és közalkalmazott, akik megpróbáltak erőszakkal behatolni a hivatalba, és dulakodni kezdtek a rendfenntartó erőkkel. A román demokrata-liberális párt (PDL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alkotta koalíció tíz nappal ezelőtt vállalt felelősséget a parlamentben a költségvetési kiadások lefaragását célzó megszorítócsomagért.
Az alkotmánybíróság vétója nyomán szükséges törvényhozási korrekció várható elhúzódása miatt azonban kérdésessé válik a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett húszmilliárd eurós hitel esedékes részletének folyósítása. Emil Boc kormányfő, a PDL elnöke tegnap bejelentette, kabinete alternatív intézkedéscsomagot készített elő a kialakult helyzet nyomán, amelyet azonban csak az IMF-fel, az Európai Bizottsággal és a Világbankkal való egyeztetés nyomán hajlandó nyilvánosságra hozni. Kormányzati források megerősítették, a kabinet emelni készül a 19 százalékos áfát, valamint a személyi jövedelemadóra és a társasági adóra vonatkozó 16 százalékos egységes adókulcsot. Különben a romániai válság mélyülésének hírére jelentősen gyengültek a kelet-közép-európai valuták – köztük a lej és a forint –, bukaresti elemzők szerint pedig Románia a fizetésképtelenség állapotába került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.