Jelentett az erdélyi magyar diplomata

Jelentéseket írt a kommunista román titkosszolgálatnak Bartha Csaba, a budapesti Román Kulturális Intézet igazgatóhelyettese. Eközben Brüsszel a korrupcióellenes harc és a politikusok vagyonvizsgálatának megakadása miatt bírálja Bukarestet.

2010. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tábornyitás Tusnádfürdőn. A Csík zenekar és a Role együttes koncertjével nyitotta meg kapuit tegnap a székelyföldi Tusnádfürdőn a XXI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A Tusványosként közismert, idén Nyílt lapokkal! mottóval szervezett rendezvénysorozatot ma többek között Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár és Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő nyitja meg. A szervezők szerint Orbán Viktor kormányfő és Traian Basescu román elnök valószínűleg idén is találkozik egymással.


Újabb ügynökbotrány borzolja a kedélyeket Romániában, de főleg az erdélyi magyar közösségen belül, miután kiderült, hogy Ceausescu elnyomógépezete, a Securitate beszervezte Bartha Csaba egykori temesvári újságírót. A budapesti Román Kulturális Intézet jelenlegi igazgatóhelyettesének ügynökmúltját a Romania Libera napilap tárta fel, nyilvánosságra hozva a Securitate irattárát vizsgáló tanács júniusban közzétett jelentését. Eszerint a kommunista titkosszolgálat egyetemi hallgatóként, 1986-ban szervezte be Barthát, aki vállalta, hogy jelentéseket ír a temesvári egyetemen tanuló diáktársairól, később pedig munkatársairól. Az átvilágítóbizottság idéz is két, Barbu fedőnéven írt jelentéséből, amelyekkel azonban a testület szerint nem ártott senkinek, ennek megfelelően Bartha nem folytatott politikai rendőrségi tevékenységet. A 46 éves újságíró egyébként 2008 januárjától tölti be a Román Kulturális Intézet aligazgatói posztját, korábban a román rádió temesvári stúdiója magyar szerkesztőségét vezette, tudósított a Kossuth rádiónak és a Magyar Televíziónak is.
Ezzel egy időben az igazságügyi reformok és a korrupcióellenes küzdelem lanyhulása miatt ostorozza tegnap közzétett jelentésében Romániát az Európai Bizottság (EB). Brüsszel elsősorban amiatt marasztalja el a román hatóságokat, hogy a bukaresti parlament felsőháza nemrég úgy módosította a magas rangú tisztségviselők vagyonának, tisztség- és érdekbeli összeférhetetlenségének vizsgálatára hivatott feddhetetlenségi ügynökség (ANI) működését, hogy alaposan megnyirbálta az intézmény hatáskörét. (Emiatt egyébként a román alkotmánybíróság hétfőn az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította a jogszabályt.) Az EB szerint a változtatás gyengíti az indokolatlanul szerzett vagyonok ellenőrzési és elkobzási folyamatának hatékonyságát. A törvény módosításának élharcosa Frunda György RMDSZ-es szenátor volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.