Kenőpénzért vizsgáztattak

Őrizetbe vették egy romániai magánegyetem igazgatóját, aki tetemes összegű csúszópénzt fogadott el hallgatóitól sikeres államvizsgájuk fejében. Korrupció övezi a nemrég befejeződött érettségi vizsgákat is Romániában, ahol gimnáziumi igazgatókat és pedagógusokat is kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak.

2010. 07. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrupciós ügyek sorozata csorbítja az oktatási rendszer tekintélyét Romániában. A román főügyészség korrupcióellenes ügyosztályának (DNA) munkatársai szerda este vizsgálati fogságba helyezték a bukaresti Hyperion egyetem Karánsebesen működő kirendeltségének igazgatónőjét és a felsőoktatási intézmény egyik végzős hallgatóját, a temesvári törvényszék pedig tegnap elrendelte mindkettőjük 29 napos előzetes letartóztatását. A hatóság Nicoleta Guma igazgatónőt és Eugen Tacota jogászhallgatót egyaránt befolyással üzérkedéssel és csúszópénz elfogadásával gyanúsítja. A nyomozati anyag szerint a Hyperionnak a dél-erdélyi városban működő kirendeltségét irányító Guma fejenként 1500 eurót (400 ezer forintot) gyűjtött össze a magánegyetem 33 vidéki hallgatójától. A kenőpénz fejében vállalta, hogy valamennyi diák – függetlenül attól, hogy milyen szakon folytatta a tanulmányait – sikeresen fog államvizsgázni, az igazgatónő ugyanis azt a látszatot keltette, hogy jó viszonyt ápol a vizsgáztató bizottság bukaresti tagjaival.
Nem mentes a korrupciós ügyektől a román közoktatás sem, számos iskolaigazgatót és pedagógust gyanúsítanak csúszópénz elfogadásával a július 5-én lezárult érettségivizsga-sorozattal kapcsolatban is. Szerdán a kelet-romániai Bákó nagyvárosának egyik neves iskolájára csaptak le a DNA munkatársai, miután korábban a gimnázium több diákja feljelentést tett megvesztegetésre való felbujtás miatt.
A korrupcióellenes ügyészség szerint Robert David, a gimnázium igazgatója, valamint négy pedagógus – közöttük az igazgató felesége – és az intézmény titkárnője pénzt kapott a maturandusoktól az írásbeli vizsgák sikeres abszolválása érdekében. A vizsgálati fogságba helyezett hat gyanúsítottat tegnap szabadlábra helyezte a bákói törvényszék, időközben az ügyészek kihallgattak 18 diákot, a pedagógusoknál pedig házkutatást is tartottak. A történtek nyomán Robert David igazgató lemondott tisztségéről. Egy Bákó megyei kisvárosban különben a napokban ugyancsak letartóztatásokra került sor az érettségiknél elkövetett csalások miatt. Az ügyészek őrizetbe vették a Podu Turculuion működő Alexandru Vlahuta Gimnázium igazgatóját és helyettesét, valamint titkárnőjét. Kiderült ugyanis, hogy ők is kenőpénzt fogadtak el a diákoktól a vizsgák levajazása érdekében. Ráadásul az oktatási intézményben folytatott házkutatásnál a nyomozók megtaláltak 54, az érettségizők nevével ellátott, pénzzel tömött borítékot, az összegyűjtött kenőpénz értéke meghaladja a nyolcmillió forintot. A korrupciós eseteket kommentáló oktatásügyi szakértők szerint a jelenség nem magyarázatható azzal, hogy július elsejétől – a többi közalkalmazottal együtt – Romániában 25 százalékkal csökkent a pedagógusok fizetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.