Kihantolták Ceausescuékat

Több mint két évtizeddel a kivégzésük után, hozzátartozóik kezdeményezésére tegnap kihantolták Nicolae Ceausescu egykori román diktátor és felesége hamvait. Megfigyelők szerint az exhumálás nyomán felerősödhetnek a Romániát negyed századon keresztül irányító kommunista vezetőket áldozatként bemutató, likvidálásukat jogtalannak tartó hangok.

2010. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pont kerül végre Romániában a Ceausescu diktátor házaspár pontos nyughelyével kapcsolatban az elmúlt több mint két évtized során újra és újra megfogalmazott találgatások végére. Beérett ugyanis a volt kommunista vezetők gyermekei évekkel ezelőtti kezdeményezésének gyümölcse, és Bukarestben tegnap kihantolták Nicolae és Elena Ceausescu földi maradványait, hogy kétséget kizáróan bebizonyosodjon, valóban ők nyugszanak a hatóságok által megjelölt sírokban. Az Európa egyik legszörnyűbb kommunista diktatúráját megteremtő, Romániát 1965-től irányító Nicolae Ceausescut és feleségét a Temesváron kipattant forradalom idején végezték ki egy rögtönítélő katonai bíróság döntése nyomán. A két és fél évtizeden keresztül a fáraókat is megszégyenítő személyi kultuszt kiépítő Kondukátort és nejét a román nép ellen elkövetett bűneiért és a nemzetgazdaság tönkretételéért ítélték halálra, és rögtön ki is végezték őket a Bukarest közeli Tirgoviste városában. Sátorlapba tekert holttestüket tankkal öt napon keresztül, egyik katonai egységből a másikba fuvarozták, mígnem december 30-án Bukarestben eltemették.
Elhantolásukat, pontos nyughelyüket azonban éveken keresztül mítosz lengte körül, mivel temetésükről semmilyen hivatalos papír nem készült, fejfáikra pedig eredetileg két ezredes feleségének nevét vésték fel. Elsősorban ez a bizonytalanság késztette arra hét évvel ezelőtt Zoe Ceausescut, hogy bírósági úton próbálja tisztázni szülei nyugvóhelyének hollétét.
A kommunista eszmékkel való kacérkodása előtt fiatalon suszterinasként dolgozó Nicolae Ceausescu és Elena Petrescu 1945-ben kötött házasságából három gyermek született, Valentin, Zoe és Nicu közül azonban ma már csak az előbbi él. A diktatúra idején komoly politikai karriert befutó és utódnak kiszemelt Nicut a ’89-es forradalom után a nemzetgazdaság aláásásáért húszéves börtönbüntetésre ítélték, 1996-ban azonban májcirózisban elhunyt. Nővére és bátyja teljes vagyonát elkobozta a román állam, Valentinnek viszont nemrég sikerült visszaperelnie vagyontárgyai – értékes festmények, műkincsek – jelentős részét. A matematikus végzettségű Zoe sohasem lehetett megbizonyosodva afelől, hogy valóban anyja és apja fekszik a bukaresti Ghencea temetőben, ahol évente valóságos zarándoklatot rendeznek az „aranykor” iránt nosztalgiázók. Többször hangoztatta, gondoskodni szeretne arról, hogy keresztény szertartás szerint helyezze szülei hamvait újra nyugalomba, és mivel a bukaresti védelmi minisztérium és a temetőt működtető vállalat évekig azzal az indokolással utasította el exhumálásra vonatkozó kérését, hogy nincs a birtokában olyan irat, amely bizonyítaná, valóban a diktátorpár nyugszik a vitatott sírban, beperelte a két intézményt. Keresetét kezdetben elutasította a bíróság, a bukaresti ítélőtábla viszont a nyughely pontos megjelölésére kötelezte a védelmi tárcát. Ezt a döntést a 2006-ban elhunyt Zoe már nem élhette meg, terve megvalósítását azonban férje, Mircea Oprean és bátyja, Valentin folytatta. Igyekezetüket nemrég koronázta siker, amikor a bíróság rájuk ruházta a sírok feletti használati jogot, így zöld jelzést kaptak az exhumálásra is.
Ez tegnap megtörtént, és törvényszéki orvostani szakértők – a nyilvánosság teljes kizárásával – mintákat vettek Ceausescuék földi maradványaiból, hogy DNS-elemzéssel megállapítsák a holttestek személyazonosságát, majd visszatemették a csontokat.
Mircea Oprean az exhumálás után úgy nyilatkozott, valószínűnek tartja, hogy valóban a diktátorpár nyugszik a sírban, mivel látta a golyó lyuggatta télikabátot és nadrágot, valamint a sapkát, amelyben Ceausescut kivégezték. Mint elmondta, a család ugyanabban a temetőben, de más sírhelyen temeti majd el Nicolae és Elena maradványait. Ennek kapcsán sokan máris felteszik a kérdést, akad-e olyan ortodox lelkész Romániában, aki hajlandó újratemetni a falu- és templomrombolást elrendelő kommunista vezetőt. Mások attól tartanak, hogy új lendületet kaphat a kommunizmus iránti nosztalgia, amelynek első számú haszonélvezője az éppen nemrég újjáalakult Román Kommunista Párt lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.