Oktatási önállósodás

Immár törvény garantálja Romániában a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem külön is akkreditált magyar szakjainak létezését, ami jelentős lépés a magyar tagozat önállósodási folyamatában. Ezzel egy időben már csak egy lépés választja el az intézményi akkreditációtól a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet.

2010. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős lépést tett a „felsőoktatási önrendelkezés” irányába a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozata. A kincses város 1959-ben egybeolvasztott egyetemén nemrég fejeződött be a magyar szakok akkreditációs folyamata az alapszakok és a mesterképzés esetében is, ami az illetékesek szerint a magyar tagozat nagyobb önállóságát eredményezi. Magyari Tivadar, a felsőoktatási intézmény magyar tagozatáért felelős rektorhelyettesének tájékoztatása szerint az egyetem alap- és mesterszakai immár külön szerepelnek a román jogszabályokban, ami jogbiztonságot jelent, hiszen a külön is akkreditált magyar szakok létezését most már a törvény szentesíti. Gyakorlatilag a 72 magyar nyelvű alap- és 31 mesterszak ezentúl a román szakoktól különállóan, saját akkreditációt nyert azáltal, hogy immár külön szerepelnek a bukaresti oktatási minisztérium egyetemi szakokat tartalmazó jegyzékében. Ezáltal a 2010–2011-es tanévben először fordul elő, hogy valamennyi induló magyar nyelvű szak önálló akkreditációval rendelkezik, ami azért fontos a magyar felsőoktatás önálló szerveződése szempontjából, mert a magyar szakok tanrendje a jövőben eltérhet ugyanazon szakok román változatától.
– Ez azért jelentős eredmény, mert így a magyar tagozatnak nem kell tükröznie a román tagozat tanrendjét, hanem sajátos oktatási célokat követhet, azaz áthelyezheti a hangsúlyokat, tekintettel tud lenni az erdélyi magyar közösség sajátos munkaerő-piaci érdekeire – értékelte a fejleményeket Magyari Tivadar. Szerinte a magyar tagozat jobban fel tudja majd használni a magyar oktatók egyéni felkészültségét, és hatékonyabban tudja kamatoztatni a magyarországi vendég előadók szaktudását is. Ezenkívül a különböző karokon működő magyar szakok könnyebben tudják majd egyeztetni a közös foglalkozásaikat, ez pedig javítja a képzés hatékonyságát. A magyar tagozat önállósága irányába tett lépést lapunknak Hantz Péter, a Bolyai egyetem újraalapításáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke is méltatta, fontosnak tartva ugyanakkor, hogy egy vegyes tannyelvű egyetemen nemcsak a magyar szakok akkreditációja, hanem a magyar karok létrehozása is lehetővé váljék. Mint ismeretes, Kovács Lehellel együtt Hantzot évekkel ezelőtt a magyar karok létrehozásának szorgalmazása miatt kizárta soraiból a BBTE román vezetősége.
Eközben célegyenesbe jutott az intézményi akkreditáció terén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) is. Az előző Orbán-kormány által kilenc évvel ezelőtt létrehozott, túlnyomórészt a magyar költségvetésből finanszírozott felsőoktatási intézmény marosvásárhelyi, kolozsvári és csíkszeredai karain a bukaresti akkreditációs bizottság lefolytatta a végleges átvilágítást, és elégedettnek bizonyult az egyetemen zajló oktatás minőségével. A testület tagjai a Sapientia jelenlegi és egykori hallgatóival is szóba álltak, sőt felkerestek olyan munkáltatókat is, akik EMTE-végzősöket alkalmaztak; a munkaadók többsége elégedett volt a fiatalok felkészültségével. Nemrég megkapta a működési engedélyt az EMTE kolozsvári természettudományi és művészeti karának filmművészet, fotóművészet és média, valamint jogi szaka is, így júliusban már ezekre is felvételit hirdetnek az erdélyi magyar diákok számára. Különben a Sapientia a napokban Kolozsváron rendezett román–magyar felsőoktatási fórumot a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) közösen, és Szabó Gábor, az MRK elnöke nagy megelégedéssel nyugtázta, hogy a romániai magyar felsőfokú képzés európai minőségű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.