Szorosabb kapcsolat Bukaresttel

Martonyi János külügyminiszter tegnap Bukarestben arról biztosította román tárgyalópartnereit, hogy az állampolgársági törvény gyakorlatba ültetése során Budapest elkerüli az etnikai alapú diszkriminációt és az állampolgárság tömeges biztosítását.<br />

2010. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy az állampolgársági törvény megvalósítása során ne tömegesen, hanem egyéni kérelem alapján adja meg az állampolgárságot a határon túli magyaroknak, tiszteletben tartva a nemzetközi jogi normákat – jelentette ki tegnap Bukarestben Martonyi János külügyminiszter a román kollégájával, Teodor Baconschival folytatott megbeszélése után. A magyar diplomácia vezetője egynapos látogatásra érkezett a román fővárosba Baconschi meghívására, és találkozott Emil Boc kormányfővel, Markó Béla RMDSZ-elnökkel, miniszterelnök-helyettessel, valamint Anca Ilinoiuval, Traian Basescu államfő külpolitikai főtanácsadójával. Arra az újságírói kérdésre, miszerint a magyar állampolgárság kiterjesztése felerősítheti-e a területi autonómia iránti igényt, Martonyi János azt mondta: „A közösségeknek jogukban áll megválasztani, milyen formában kívánnak együtt élni, milyen autonómia- vagy egyéb formákat választanak. Az állampolgárság és az autonómia ügye két külön kérdés” – hangsúlyozta a külügyminiszter. Baconschi örömmel nyugtázta, hogy a Magyarországon élő elismert nemzeti kisebbségek hamarosan alanyi jogon delegálhatnak egy képviselőt az Országgyűlésbe, ugyanakkor a magyarországi román ortodox egyházat a történelmi egyházak közé sorolhatják. Martonyi Bukarestben közölte, Magyarország kiemelt fontosságot tulajdonít a magyar–lengyel–román hármas együttműködésnek a 2011-ben betöltendő uniós elnöki mandátuma alatt. Elhangzott: októberben tartják a következő magyar–román kormányülést, s a két ország hatékonyan óhajt együttműködni annak érdekében, hogy Románia jövő év márciusában akadálytalanul csatlakozhasson a schengeni övezethez.

Kettős állampolgárság. A nyugat-ukrajnai Csernyivci megyében már 50 ezer ember vette fel a román állampolgárságot, de a többségük nem mondott le ukrán állampolgárságáról – írta tegnap a kijevi Szivodnya (Szegodnya) című napilap internetes kiadása. Gennagyij Moszkal ellenzéki parlamenti képviselő az orosz nyelvű újságnak nyilatkozva elmondta: az ukrajnai megyében a helyi hatóságok már az 1990-es évektől kezdve figyelmeztetnek arra, hogy ukrán állampolgárok tömegesen kapnak román állampolgárságot. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.