Tiltakozás Verespatak miatt

2010. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar és román Greenpeace-aktivisták láncolták magukat tegnap a verespataki bányaprojekt beindítását tervező kanadai–román bányatársaság bukaresti székhelyének kapujához. A nemzetközi környezetvédő szervezet összegyűlt tagjai Mentsük meg Verespatakot! tábort vertek a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) székháza előtt, az akcióval a Greenpeace a cég bányászati tevékenységének betiltását követelte. A magukat a bejárathoz láncoló aktivisták transzparensein ez állt: „RMGC: Ne dolgozzatok egy katasztrófáért!”, valamint „Nektek üzlet, nekünk katasztrófa!”
„Amennyiben a cég alkalmazottai mindennap bemennek az irodájukba, nem csinálnak mást, mint Verespatak lerombolásán dolgoznak. Minden perc felfüggesztett RMGC-tevékenység egy újabb megnyert perc Verespatak és a következő ciánszennyezéstől fenyegetett folyók, a Maros, a Tisza és a Duna számára” – nyilatkozta lapunknak Schmidt Gergely, a négy magyar aktivista egyike, aki társaival mintegy két órát tiltakozott magát a bányatársaság székhelyéhez láncolva. A helyszínre kiszállt csendőrök valamennyi aktivistát bekísértek a bukaresti rendőrkapitányságra, ahol kihallgatták őket, felvették az adataikat. A magyar környezetvédők nem tettek vallomást, és mivel nem értették a román nyelvű szöveget, megtagadták a jegyzőkönyv aláírását.
A rendőrségtől megtudtuk, a környezetvédők fejenként 32 ezer és 320 ezer forintnak megfelelő összeg közötti bírságra számíthatnak csendháborításért. Az erdélyi Verespatakon 300 tonna arany és 1400 tonna ezüst kibányászását tervező RMGC eddig 400 millió dollárt fektetett be a projektbe, amelynek 2007-ben felfüggesztett engedélyezési folyamatát nemrég kezdte újra a román környezetvédelmi tárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.