Tizenhárom gyanúsított Pécsett

Információnk szerint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gazdálkodásával összefüggésben történt vesztegetési ügyben már tizenhárom egyetemi dolgozót gyanúsított meg a hatóság. A Nemzeti Nyomozó Iroda által folytatott nyomozás következtében a PTE szenátusa határozatot hozott az ügyben részt vevők felelősségre vonásáról.

Bóka Máté Ciprián
2010. 07. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban tíz személyt, köztük hat egyetemi dolgozót helyeztek előzetes letartóztatásba a gyanú szerint bűnszövetségben elkövetett vesztegetési ügyben. Az eljárás folytatásaként újabb tíz személyt gyanúsítottak meg az eset kapcsán, ők szabadlábon védekezhetnek. Információnk szerint hét, az universitas által foglalkoztatott személy van köztük, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője, Bartha László úgy fogalmazott, hogy „a húsz gyanúsított zömében egyetemi alkalmazott”.
A PTE leköszönő rektorával, Gábriel Róberttel megtartott legutolsó szenátusi ülésén kitüntetett figyelmet kaptak az elmúlt hetek botrányai. Az intézményvezető beszámolójában is kitért erre, mondván, ő az első őrizetbe vételek előtt levélben jelezte: az egyetemi működési modell elhibázott, nem volt ugyanis beleszólása a gazdasági főigazgató által vitt ügyekbe.
A szenátus határozatban foglalkozott a történtekkel, s mint az egyhangúlag elfogadott dokumentumban áll: az egyetem abban érdekelt, hogy saját hatáskörében mindent megtegyen az ügyek teljes körű feltárására és az érintettek felelősségre vonására. Ennek érdekében a lehető legrövidebb időn belül olyan „szervezeti és személyi következményekkel járó intézkedések történnek, amelyek megakadályozzák a hasonló események megismétlődését”.
Az egyik lépés az, hogy a szervezeti és működési szabályzat alapján a gazdasági főigazgatótól az őt eddig megillető munkáltatói jogokat azonnali hatállyal visszavonják, s azokat a rektor hatáskörébe utalják. Mindezek mellett az NNI tájékoztatását kérve, az érintett dolgozókkal szemben fegyelmit indítanak.
A szenátus döntése szerint a rektornak egy olyan nyilatkozatra kell köteleznie a gazdasági főigazgatóság dolgozóit és szakértőit, illetőleg a projektekért felelős vezetőket, amely szerint nincsenek szabálysértés gyanújára vonatkozó információk birtokában. Ám ha igen, akkor ezt az anonimitásukat biztosító, kizárólag a rektor által felbontható levélben jelentsék.
Az új rendszer bevezetésével egyébiránt Bódis József, a július elsején hivatalba lépő rektor is egyetért. Mint kérdésünkre elmondta, erősebb kontrollt szeretnének az egyetem gazdasági, beszerzési területe felett, vélhetően ezt a jogkört egy testület kapja majd meg, s ennek érdekében módosítaniuk kell a belső szabályzatukat, aminek kidolgozása már folyamatban van.
Korábban a felnőttképzési kar gazdálkodásával kapcsolatosan ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanújával indítottak eljárást, ez utóbbi ügyben a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.