Halálos gyerekpalota

Tizenhárom, a román kommunista hatóságok által hatvan évvel ezelőtt kivégzett politikai fogoly holtteste után kutatnak Kolozsváron. Szakértők szerint a vörös uralom idején tízezer ellenállót gyilkolt meg a Securitate tárgyalás mellőzésével Romániában.

2010. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolozsvári napok. Új kezdetet jelent az új magyar állampolgársági törvény, az a tény, hogy azt elsöprő többségben szavazta meg a magyar Országgyűlés – egyebek között ezt a gondolatot fogalmazta meg szerdán Kolozsváron Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az államtitkár egyik szónoka volt az idén először megrendezett kolozsvári magyar napok hivatalos megnyitó ünnepségének. (MTI)


Újabb múltfeltáró akcióba fogott a romániai kommunizmus rémtetteit kivizsgáló bukaresti központ, amelynek mindeddig 19, a vörös diktatúra idején kivégzett áldozat földi maradványait sikerült felkutatnia. A Marius Oprea történész vezette kutatócsoport tegnap a kolozsvári gyermekpalota épületének alagsorában fogott neki egy olyan, évtizedekkel ezelőtt börtöncellaként használt helyiség feltárásának, amelybe feltételezések szerint 13 kivégzett ellenálló holttestét falazták be a kommunista uralom pribékjei. A jelenleg gyermekprogramok szervezésével foglalkozó intézménynek otthont adó, a kincses város szívében fekvő épületben működött a múlt század ötvenes éveiben a román kommunista államhatalom titkosszolgálata, a Securitate. Eddig feltárt dokumentumok, valamint egykori politikai foglyok és a hozzátartozók visszaemlékezése szerint 1950 áprilisában ide szállítottak 13, az Erdélyi-szigethegységben rendszerellenes tevékenységet folytató ellenállót, akiket 15-től 25 évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek, azonban nyomuk veszett.
Marius Oprea lapunknak elmondta: feltételezésük szerint a Securitate emberei április 2-án és 5-én a titkosszolgálat alagsori celláiban kivégezték a 12 férfiból és egy nőből álló partizáncsoportot, majd a holttesteket befalazták egy kocka alakú, tíz méter hosszú és három méter széles cellába. Az eddigi feltárás során megtalálták az egykori fogda betonnal leöntött téglafalát, mögötte pedig egy földdel feltöltött üreget, a csontvázak felkutatása azonban két-három napig is eltarthat. A történész közölte, eddigi tevékenysége során az általa vezetett szervezet 19, a kommunizmus idején kivégzett ellenálló földi maradványait sikerült megtalálnia, a rendelkezésére álló adatok szerint azonban úgy véli, hogy a tízezret is meghaladja a Securitate által bírósági tárgyalás nélkül kivégzett áldozatok száma. „Rendkívül örvendtem, amikor Traian Basescu államfő 2006-ban a parlament plénuma előtt elítélte a román kommunizmus rémtetteit, csalódással tölt el viszont, hogy a román hatóságok egyetlen, a volt politikai foglyok kínzásában, likvidálásában vétkes szekust sem állítottak bíróság elé” – mondta a bukaresti történész.
A feltárásban részt vevő Viorel Siserman ezredes, katonai ügyésztől megtudtuk, ha sikerül megtalálni a volt partizánok csontjait, akkor a nyomozó hatóság vizsgálatot indít a felelősök azonosítása érdekében. Traian Neamtu, a volt politikai foglyok Kolozs megyei szervezetének elnöke – aki hat évet raboskodott romániai börtönökben – elmondta, bizonyosak abban, hogy egykori bajtársai a jelenlegi kolozsvári gyermekpalotában nyugszanak, és azt szeretnék, ha ma is élő egykori üldözőik a nyilvánosság előtt beismernék bűneiket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.