Homály fedi az izraeli helikopter balesetét

A tel-avivi és bukaresti hatóságok titkolózása, félreértésekre okot adó nyilatkozatai közepette zajlik a Dél-Erdélyben lezuhant izraeli helikopter roncsainak és az áldozatok holttestének felkutatása.

2010. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívül kedvezőtlen időjárási és terepviszonyok, valamint a szakértőkre nehezedő nyomás miatt lassan haladnak Romániában a légi balesetet szenvedett izraeli helikopter felderítését, a szerencsétlenség okainak kiderítését célzó vizsgálatok. Az izraeli légierő CH 53 típusú helikoptere hat izraeli és egy román katonával a fedélzetén hétfőn zuhant le a dél-erdélyi Brassó megyében, miközben felderítőrepülést hajtott végre a Blue Sky 2010 elnevezésű román–izraeli közös hadgyakorlat keretében. A bukaresti védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a gép legénysége azt gyakorolta, miként lehet nehéz látási viszonyok között mélyrepülést és kutatási-mentési műveleteket végezni, amikor a légiirányítási központ hirtelen elvesztette vele a rádiókapcsolatot.
A román hatóságoknak később két és fél órába telt, amíg a levegőből felfedezték a Bucsecs-hegység sziklái között füstölgő roncsokat, és megkezdhették a kutatóakciót. A műveletekről azonban a román és az izraeli hatóságok egyaránt foghíjasan tájékoztatják a közvéleményt, sőt nyilvánvalóan visszatartanak információkat. Ezt bizonyítja, hogy miközben a kutatásban részt vevő román hegyivadász alakulatok parancsnoka hétfőn este bejelentette: sikerült megközelíteni a helikopter roncsait, ahol felfedeztek négy holttestet is, néhány órával később visszavonta nyilatkozatát, leszögezve, hogy még nem jutottak el a baleset helyszínéig. Ezzel összefüggésben egyébként a Hááretz napilap azt írta: az izraeli légierő munkáját a titkolózás jellemzi, és nincs hozzászokva, hogy idegen országban a helyi hatóságokkal közösen végezzen hasonló akciókat. A hatóságok tegnap átrepülési tilalmat léptettek érvénybe a Bucsecs-hegység térségében, Mircea Opris, a romániai hegyimentő-szolgálat parancsnoka a nap folyamán bevallotta, a romániai ügyészség és az izraeli hatóságok képviselőinek megérkezéséig vissza kellett hívnia a helyszínről a kutatásban részt vevő munkatársait. A helikopter-baleset nyomán az izraeli légierő különgépet küldött Romániába mentőtisztekkel, pszichológusokkal, valamint a rabbinátus képviselőivel a fedélzetén.
Miközben a bukaresti védelmi tárca tegnap délután hivatalosan is megerősítette, hogy a hat izraeli – közöttük négy pilóta és két szerelő – és egy román katona nem élte túl a balesetet, kiderült: a gyakorlatozásban összesen két helikopter vett részt, egyiküknek azonban gond nélkül sikerült elhagynia a sziklás terepet. A bajba jutott gép nekicsapódott egy sziklafalnak, darabjai több száz méteres körzetben hulltak szét. A Jerusalem Post szerint a zsidó állam hadserege azt követően helyezte át hadgyakorlatait Romániába, hogy Tel-Avivnak elmérgesedtek a kapcsolatai Ankarával, miután az izraeli haditengerészet májusban feltartóztatott egy, a Gázai övezet felé tartó segélyflottillát, s annak egyik hajóján megöltek kilencet a rájuk támadó török utasok közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.