Románia medvéket adna el külföldre

Nagy számban exportálna európai országokba medvét Románia, ahol nagyon elszaporodtak ezek a védett vadállatok. A székelyföldi megyékben élőket aggasztja, hogy a mackók naponta lejárnak a településekre és tizedelik a jószágot.

2010. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A túlszaporodott állomány létszámának csökkentése és a háztáji gazdaságokban okozott károk visszaszorítása érdekében szívesen exportálnának medvét külföldre a román hatóságok. Borbély László, a bukaresti kormány környezetvédelmi minisztere a hét végén a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön elismerte, hogy az ország medvékben gazdag régióiban gondot jelentenek a négylábúak a hatóságoknak és a helybélieknek. „Romániában mondhatni hétköznapi állattá vált a barnamedve, itt él az európai populáció fele, hozzávetőlegesen hétezer példány. Már-már úgy érzem, hogy politikai menedékjogot kértek nálunk, annyira jól érzik magukat itt” – fogalmazott a tárcavezető, utalva arra, hogy a bukaresti hatóságok évente legfeljebb háromszáz medvére bocsátanak ki vadászati engedélyt, holott sokkal többre lenne igény. Borbély hozzátette, a medvék védelméről szóló, Románia és az Európai Unió által kötött megállapodást nem lehet módosítani, ezért a legkézenfekvőbb megoldás az állatok jelentős részének külföldi kivitele lenne.
A miniszter nem véletlenül érintette a témát a Székelyföldön, a többségében magyarok lakta régióban élők ugyanis régóta panaszkodnak, hogy az élelmet kereső medvék már nappal is rendszeresen lemerészkednek a hegyekből a településekre. Olyannyira elszaporodtak Hargita, Kovászna és Brassó megyében, hogy a kukázó mackók már idegenforgalmi látványosságnak számítanak. Gyergyószentmiklós környékén naponta tizedelik a juh-, kecske- és baromfiállományt a városba, valamint a falvakba lejáró medvék, a Kovászna megyei, turisták által ugyancsak kedvelt Bálványoson pedig többnyire a hétvégi házzal rendelkezők életét keserítik meg.
Az erdészek kifogásolják, hogy a bukaresti hatóságok nehezen engedélyezik a védett állatok kilövését, miközben vadorzásért akár 40 ezer eurós bírságot is kiszabhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.