Tőkés magyar egységet akar

Tőkés László megerősítette, hogy egyeztetések folynak Erdélyben egy új magyar politikai alakulat létrehozásáról. Az Európai Parlament alelnöke elszámoltatást sürget a Romániába irányuló magyar állami támogatások ügyében.

2010. 08. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajban Boc. Cristian Preda, a román miniszterelnök vezette jobbközép demokrata-liberális párt (PDL) EP-képviselője sürgeti Emil Boc kormányának leváltását. A politikus a friss felmérésekre hivatkozva arra figyelmeztet, a 40 százalékos népszerűségnek örvendő román szociáldemokraták többséget szerezhetnek a 2012-es parlamenti megmérettetésen, ha a 15 százalék alá süllyedt PDL nem mutat fel új arcokat a végrehajtó hatalom élén. (R. Sz.)


Tőkés László első alkalommal beszélt egy új romániai politikai alakulat létrehozásának szükségességéről. A nemrég civil politikai mozgalomként bejegyzett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján szorgalmazta a Kárpát-medencei magyar nemzeti együttműködés, ezen belül a romániai magyar nemzeti együttműködés rendszerének kiépítését. Tőkés úgy vélekedett, ha ehhez szükség van egy új pártra, vagy új választási közszereplőre Erdélyben, akkor az EMNT kész elmenni addig. Az új párt létrehozásának lehetőségét először Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke vázolta fel a napokban a kolozsvári Krónika napilapnak adott interjúban. A politikus nem zárta ki, hogy a 2012-es romániai önkormányzati és parlamenti választásokon új, az EMNT-ből vagy körülötte alakuló erdélyi magyar politikai szervezet is részt vesz, amennyiben a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben és riválisában, a Magyar Polgári Pártban nem látnak reális alternatívát. Tőkés tegnap elmondta, minderről egyeztetnek az RMDSZ-szel és az MPP-vel. Plurális magyar egységre, a magyar pártok és civil szervezetek együttműködésére van szükség a romániai magyar demokratikus fejlődés érdekében. A pártosodás nem cél, de ha az MPP nem tudja betölteni nemzetpolitikai hivatását, az alternatíva szerepét, akkor az EMNT-nek hozzá kell járulnia egy új politikai párt létrehozásához – szögezte le az EMNT-elnök, hozzátéve: az általa vezetett szervezet vállalja azt a felelősséget, hogy a Fidesz partnereként meghatározó szerepet játsszon a romániai magyar politika alakításában.
Az Európai Parlament alelnöke ismertette azt is, hogy átnyújtott egy dokumentációt Orbán Viktor kormányfőnek a Budapest által az erdélyi kisebbségi szervezeteknek nyújtott támogatások eltérítéséről, valamint a Magyarország nemzetbiztonságát veszélyeztető, a kommunizmus idején a román titkosszolgálattal, a Securitatéval együttműködő kollaboránsokról. Tőkés arra kérte a miniszterelnököt, ellenőrizzék azoknak a volt besúgóknak, ügynököknek az esetét, akik időközben Magyarországon vagy más államokban telepedtek le. Konkrétan említette a jelenleg orvosként hazánkban dolgozó volt sógorát, Bartha Tibort, valamint a Mucuska-gate-ként elhíresült ügy két főszereplőjét, a korábban RMDSZ-tisztségviselőként dolgozó Szatmári házaspárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.