A botrányhős

Stefan Lázár
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thilo Sarrazinnak nincsen konkurense. A köztársaságban még soha nem robbantott ki senki olyan széles körű vitát, mint a szociáldemokrata párt tagja. Mozlimokat kritizáló művének – Németország elpusztítja önmagát – a kiadója további 200 ezer könyvet dob a piacra. A szövetségi bank igazgatótanácsi tisztségéről lemondott szerző a múltban is jól érezte magát az „outsider” szerepében. Berlini tisztviselőként pellengérre állította a kellemetlen testszaggal érkező kollégákat, nevetségessé tette a lusta munkanélkülieket. A főváros pénzügyi szenátoraként számokkal bizonyította, a havi 347 eurót kitevő szociális segélynél kevesebb pénzből is meg lehet élni. A török kisebbség szerepét agresszív megállapítással csak úgy jellemezte, hogy „úgy foglalják el Németországot, mint a koszovóiak Koszovót. Természetes szaporodással.” A felháborodás már ekkor a nemzetiszocialista idők potentátjai, Göring, Goebbels, Hitler mellé állította, és felvetette kizárásának lehetőségét az SPD-ből. Sarrazint a török miniszterelnök kijelentése védte meg. Erdogan úgy vélte, „a törökök nem vethetik magukat alá az asszimilációnak, mivel az bűntett az emberiesség ellen”.
„Az értelmes integrációs politika legnagyobb ellensége a semmibe vétel” – véli Sarrazin, aki intelligensen, s előkelően hangoztatott téziseivel igyekszik bizonyítani, hogy a vendégmunkások bevándorlása az 1960–70-es években nem volt más, mint „gigantikus melléfogás”. Belátja viszont, hogy hibázott, amikor az etnikai népcsoportok, így a zsidók génjeire hivatkozva magyarázta a tulajdonságok öröklését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.