Adósmentéstől tartó bankok

Nem tetszik a Magyar Bankszövetségnek, hogy a Fidesz új intézkedésekkel segítené a nehéz helyzetbe került devizahiteleseket. Erdei Tamás elnök szerint a Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes politikusok nevével fémjelzett nyolc pont némelyike nem egyeztethető össze az alkotmánnyal. Hogy pontosan mely javaslatok ütköznek az alaptörvénnyel, arról az elnök nem beszélt. A civil szervezetek szerint még sok a nyitott kérdés.

Csécsi László
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PSZÁF-Et támadják a fogyasztóvédők. Nehezményezi a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ), hogy a pénzügyi felügyelet fogyasztókat segítő elképzeléseiről csak a sajtóból értesülhettek. Szász Károly, a PSZÁF elnöke a napokban sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra fogyasztóvédelemmel kapcsolatos terveit, amelyek egyik pontja a pénzügyi békéltető testületek létrehozása. A FEOSZ szerint ez meglepte a fogyasztóvédelemben tevékenykedőket, különösen a tíz éve hatékonyan működő önálló békéltető testületek elnökeit és tagságát, ráadásul az új rendszer ésszerűtlen és drága lenne. A felügyelet elnöke egyébként azzal indokolta ezt a javaslatot, hogy a békéltető testületek jelenleg nem hatékonyak. Többek között azért nem, mert a pénzintézetek nem működnek együtt velük. Binder István, a PSZÁF szóvivője a FEOSZ kirohanása kapcsán elmondta: a vádakkal ellentétben a felügyelet bővíteni és erősíteni kívánja a fogyasztóvédelmet, szó sincs korlátozásokról.


Nem tetszik a Magyar Bankszövetségnek a Fidesz devizahiteleseket segítő programja. Erdei Tamás elnök szerint a Kósa Lajos és Rogán Antal fideszes politikusok által kidolgozott javaslatok elfogadhatatlanok, és az alkotmány szempontjából aggályosak. Azt ugyan nem említette, hogy pontosan mely kezdeményezések mennek szembe hazánk alaptörvényével, de több neki nem tetsző javaslatot is kiemelt. Ezek egyike az ügyfél kárára végrehajtott egyoldalú szerződésmódosítás tilalma. Erdei úgy látja, hogy a banki magatartási kódex a hitelintézetek egyoldalú szerződésmódosításait már igen-igen szűk mezsgyére szűkítette. Ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a válság kitörése után bevezetett kódex hatásairól még nincsenek ismereteik, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ugyanis most vizsgálja, hogy valóban betartják-e a pénzintézetek az abban foglaltakat. Idekívánkozik az is, hogy a bankszövetségnek már a magatartási kódex életbelépése előtt is volt egy etikai kódexe, de annak vállalásaiból semmit nem vettek komolyan a bankok.
A javaslatok egy részét az elnök nonszensznek nevezte, mivel állítása szerint azok felborítják az ügyfelek és a pénzintézetek között fennálló jogi alapokat. Példaként említette, ha az ügyfelek kérésére egyoldalúan és automatikusan meg lehetne hosszabbítani a jövőben a lakáshitelek futamidejét, az éppen olyan egyoldalú szerződésmódosításnak nyilvánulna, mint amilyeneket megtiltanak a bankoknak – közölte a távirati irodával Erdei Tamás. Az elnök hangsúlyozta: minél előbb meg kell kezdeni a szakmai egyeztetéseket a kormány, a Fidesz-frakció és a bankszövetség között.
Az adósok érdekeit védő civil szervezetek ugyanakkor korántsem annyira elutasítók, mint a bankszövetség.
Lénárd Mariann, a Banki Hitelek Károsultjai Egyesületének elnöke lapunknak elmondta: a nyolc pont között találhatók használható elképzelések, de a tervek egyelőre sok kérdést nyitva hagynak. Például, hogy amennyiben életbe lép az a szabály, miszerint az adósság nem haladhatja meg a jelzálogba vett ingatlan értékét, miként állapítják majd meg a lakás piaci árát. Ezzel a javaslattal kapcsolatban Lénárd Mariann megjegyezte: egyértelműen azoknak kedvez, akik önerő nélkül vásároltak ingatlant, hiszen ők eladhatják azt, visszafizethetik a teljes adósságot, és úgy tekinthetnek a törlesztőrészletekre, mintha albérletet fizettek volna. Ugyanakkor azok, akik önerő segítségével vásároltak lakást, az adósság visszafizetésekor elveszítik a saját részt. Az sem teljesen világos egyelőre, hogy valóban megéri-e ötéves futamidő-hosszabbítást kérniük az ügyfeleknek, abban az esetben, ha nehezükre esik a törlesztőrészlet kigazdálkodása. Lénárd Mariann szerint a végleges megoldás az lehetne, ha egy kedvező árfolyam mellett forintra válthatnák az ügyfelek a devizahiteleket, a bankok pedig lenyelnék az ezzel járó extrakockázatot. Emellett az is elengedhetetlen, hogy az otthonteremtés segítése céljából újra elinduljanak a kamattámogatott forinthitelek. Ezeket egyébként a korábbi szocialista vezetés szüntette meg.

Kamatot csökkent az OTP. A svájci frank felértékelődése a forinttal szemben rossz hatással van az OTP ügyfeleire – mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a Bloombergnek. Bencsik szerint két-három hónapig tarthat annak meghatározása, hogy mekkora hatása lesz a jelenlegi devizaárfolyamoknak az OTP ügyfeleire. A bank a tervek szerint több lépcsőben mérsékli majd a svájcifrank-hitelek kamatait, ezzel segítve a devizahiteleseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.