Jövőre adómentesen lehet lakást venni nyugdíjmegtakarításból

Az otthonteremtés generációkon átívelően a legfontosabb öngondoskodási kérdés a családok és a fiatalok számára.

2024. 10. 14. 10:30
ingatlan, lakás, csok, családiház Fotó: Arpad Kurucz
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági semlegesség lehetővé teszi, hogy a magyar gazdaság 2025-ben 3–6 százalék közötti növekedést érhessen el. Ahhoz, hogy ezt az esélyt hazánk ki tudja használni, a kormány három kulcsterületre összpontosít: a megfizethető lakhatás és a gazdasági növekedésen alapuló gyors béremelkedés biztosítására, valamint a méretugrás elősegítésére a kis- és közepes vállalkozásoknál. 

Az otthonteremtés generációkon átívelően a legfontosabb öngondoskodási kérdés a családok és a fiatalok számára. 

Ezért a kormány megszünteti a bürokratikus akadályokat, hogy saját döntésük szerint, önkéntes alapon az emberek lakhatásuk megteremtésére használhassák fel megtakarításaikat.

A magyar kormány ezért egy kivételes lehetőséget kíván teremteni a magyar családok számára, hogy 2025-ben adómentesen, lakáscélokra, lakáshoz kapcsolódóan eszközölendő felújításokhoz is felhasználható legyen az önkéntes nyugdíjpénztárakban az eddigiekben  saját és munkaáltató befizetésekből valamit ezeken elért hozamokból és állami adójóváírásból felhalmozódott megtakarítás. Az intézkedés eredményeképpen, önkéntes alapon több mint egymillió pénztártag és családja részére nyílhat meg annak lehetősége, hogy átlagosan a személyenként több mint kétmilliós számlaállománya terhére lakáscéllal felhasználja megtakarítása akár egészét is.

A javaslat társadalmi egyeztetése a mai napon kezdődik meg. A tervezet értelmében a megtakarítások felhasználására az NGM három pontos rendszert dolgozott ki: 

a megtakarítások lakáscélú felhasználása egy extra, opcionális lehetőség, azaz arról az érintett saját belátása szerint, szabad választása alapján dönthet, ezáltal tovább erősítve az önrendelkezés jogát. A megtakarítások felhasználására az érintetteknek 2025-ben átmenetileg, egyéves időtartamban van lehetőségük. Végül, a lakáscélú felhasználás ebben az egy évben adómentesen vehető igénybe. 

A javaslat lakáscélnak tekinti a hitelintézeti törvényben meghatározott lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés törlesztésének, illetve önrészének támogatását, valamint a Magyarország területén fekvő lakások korszerűsítésének, felújításának támogatását. A lakáscélú felhasználhatóság feltétele, hogy a lakás vagy a pénztártag, vagy a házastársa, vagy gyermeke legalább részleges tulajdonában álljon, illetve a hitelszerződés ilyen ingatlan megszerzését célozza.

A lakások korszerűsítésének, felújításának támogatása a javaslat értelmében meghatározott munkálatok, anyagok és eszközök után kibocsátott számlák, illetve szerződések utólagos elszámolásával történhet és akár három alkalommal is benyújthatók, így elősegítve a nagyobb összegű felújításokat, korszerűsítéseket is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.