Nem zárja ki az adóvisszatérítés a nyugdíjcélú adójóváírást

Van lehetőség a nyugdíjcélú adójóváírás kihasználásásra akkor is, ha jár az adóvisszatérítés.

Magyar Nemzet
2021. 10. 11. 12:45
Budapest, 2020. június 8. Kétgyermekes édesanya levegőzteti apróságait a Kopaszi-gát parkjának üde pázsitján, a Lágymányosi-öböl partján. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi rendelet szerint a családi kedvezményre jogosult szülők legfeljebb a 2020 decemberi KSH által meghatározott teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresetének, vagyis bruttó 449 400 forintnak az éves szja-tartalmát kaphatják vissza. 

A gyermekesek személyi jövedelemadó-visszatérítésének plafonja tehát 808 920 forint.

Idén ez a jövedelemadó-mérték egy egy gyermeket nevelő alkalmazottnak bruttó 516 500 forintos munkabérrel gyűlhet össze, ha igénybe vette a családi adókedvezményt és más szja-módosító tényező – például laktózérzékenység vagy első házasok kedvezménye – nem érinti – hívta fel a figyelmet a Grantis Hungary Zrt.

Ha a megtakarító szülő ennél magasabb bruttó bért keres, akkor több szja-t is fizet be. A fennmaradó jövedelemadóból pedig visszakaphatja a nyugdíjcélú befizetései után igénybe vehető húsz százalékos adójóváírást is az szja mértékéig.

A tanácsadó cég példája szerint egy egy gyermeket nevelő, családi adókedvezményt érvényesítő alkalmazott bruttó 600 ezer forintos jövedelemmel 2021-ben 960 000 forint szja-t fizet be. Ebből a jövedelemadóból megkapja a legmagasabb, 808 920 forint szja-visszatérítést, és marad még 151 080 forint szja, amire érvényesíthető a nyugdíjcélú megtakarítások befizetései után járó adóvisszatérítés.

Így az a megtakarító egygyermekes szülő, aki 2021-ben rendelkezett bruttó 600 ezer forintos jövedelemmel és önkéntes nyugdíjpénztárban takarékoskodott, az éves megtakarítása alapján akár 958 920 forintot is visszakaphat jövő februárban.

Van mód a nyugdíjcélú adójóváírás kihasználásásra akkor is, ha az szja-visszatérítés kimeríti a szülő befizetett jövedelemadóját, de egyébként jogosult lenne a 20 százalékos jóváírásra. A megoldással az a szülő élhet, aki nyugdíjbiztosítással takarékoskodik

Mivel a nyugdíjbiztosítás az életbiztosítások közé tartozik, szerződőt és biztosítottat kell megnevezni a megtakarítás indításakor. A szerződő az, akinek a személyi jövedelemadójából számolja az adóhivatal a 20 százalékos visszatérítést, a biztosított pedig az, aki felhasználja majd a nyugdíjmegtakarítást adójóváírással együtt. Jellemzően a szerződő és a biztosított is ugyanaz a személy, vagyis maga a megtakarító.

A szerződő és a biztosított ugyanakkor két eltérő személy is lehet. A takarékoskodó szülő az öngondoskodás lejárati ideje alatt bármikor módosíthatja díjmentesen a szerződőt egy olyan közeli hozzátartozóra vagy közeli barátra, akinek kihasználatlan szja-ja marad. Így a szülő megkapja a jóváírást a közeli hozzátartozó kihasználatlan adójából.

Borítókép: MTI/Jászai Csaba

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.