Előtérben a versenyképesség és a környezetvédelem

A magyar elnökség versenyképes, válságálló és fenntartható agráriumot szeretne.

2024. 10. 14. 10:47
Illusztráció Fotó: Science Photo Library via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége olyan agráriumot szeretne, amely versenyképes, válságálló és fenntartható, gazdabarát és tudásalapú – jelentette ki a magyar agrárminiszter hétfőn Luxembourgban. Nagy István a Környezetvédelmi Tanács ülését megelőzően közölte, a megbeszélésen a fenntarthatóságon lesz a hangsúly, hiszen ennek jegyében mind a mezőgazdálkodás, mind az erdőgazdálkodás nagymértékben járul hozzá a minőségi élettér megteremtéséhez, valamint ahhoz, hogy az Európai Unió teljesíteni tudja a klímavédelmi célkitűzéseit – ismertette a távirati iroda.

A tárcavezető jelezte: a december végéig tartó magyar elnökség ideje alatt számos nemzetközi esemény foglalkozik majd a biológiai sokféleséggel. 

A miniszter ezek között az ENSZ október 21. és november 1. között Kolumbiában megtartani tervezett Biológiai Sokféleség Egyezmény Feleinek 16. konferenciáját (COP16) említette, amellyel kapcsolatban a tanácsnak közös uniós álláspontot kell kialakítania.

Nagy István közölte továbbá, az ülésen a tanács elnökeként beszámol majd a bálnavédelem területén elért eredményekről, valamint szó lesz az elsivatagosodás, a talajdegradáció és az aszály elleni intézkedésekről szóló egyezményekről is. 

– Mindezek jelentős szerepet játszanak teremtett világunk minőségének megőrzésében, a talajromlás mérséklésében és a vízgazdálkodásban – tette hozzá nyilatkozatában az agrárminiszter.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára emlékeztetett: a magyar uniós elnökség prioritásait a versenyképesség és a környezetvédelmi célkitűzések határozzák meg. Magyarországnak az átfogó versenyképességi szempontok mellett cél a további környezetszennyezés megakadályozása, a biodiverzitás megőrzése, valamint a megfelelő lépések megtétele a klímaváltozással összefüggésben – emelte ki. Közölte, a tanács egyebek mellett az Egyesült Nemzetek éghajlatváltozási, Azerbajdzsánban tervezett novemberi konferenciája (COP29) előkészítéséről tárgyal, ahol hangsúlyos lesz továbbá a november végén Dél-Koreában tervezett kormányközi tárgyalóbizottság 5. ülésére (INC-5) történő felkészülés is. A tárgyalóbizottságot az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése azzal a feladattal bízta meg, hogy dolgozzon ki jogilag kötelező erejű nemzetközi eszközt a műanyagszennyezés témájában.

A szakminiszterek emellett át fogják tekinteni az uniós vegyianyag-stratégia végrehajtását, és iránymutatást fognak megfogalmazni a következő lépéseket illetően. 

– Úgy gondoljuk, hogy az európaiak egészsége és környezete szempontjából nagyon fontos lesz, hogy a következő intézményi ciklus hogyan lép tovább a vegyi anyagok kezelése terén – tette hozzá nyilatkozatában Raisz Anikó.


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.