A Wall Street Journal címlapon ismerteti a magyar modellt

Két európai ország több forrást fordít a családokra, mint szinte bármely más nemzet.

2024. 10. 14. 10:20
Illusztráció Fotó: Image Source via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajban vannak a fejlett országok. Még ott sem születik elég gyerek, ahol bőkezű a családpolitika. A Wall Street Journal címlapos sztoriban ismerteti a magyar modellt, ahol többet költenek a családra, mint a hadseregre – szemlézte az írást a Világgazdaság.

Európában és a demográfiai kihívásokkal küzdő ázsiai országokban, például Dél-Koreában és Szingapúrban egy generáció óta pazar szülői juttatásokkal küzdenek a demográfiai apály ellen. Ennek ellenére, szinte minden korcsoportban, az összes jövedelmi szinten és bármilyen iskolázottság mellett is csökken a termékenység. 

Két európai ország több forrást fordít a családokra, mint szinte bármely más nemzet: Magyarország és Norvégia. 

Míg az Egyesült Államok a bruttó hazai termék (GDP) egy százalékát költi családtámogatásra a gyermekek adókedvezményei és az alacsony jövedelmű amerikaiakat célzó programok révén, addig mind Magyarország, mind Norvégia a GDP több mint három százalékát fordítja a családok támogatására irányuló különböző programokra, többet, mint amennyit a hadseregükre költenek. Magyarország családpolitikára fordított kiadásai az elmúlt években meghaladták a GDP öt százalékát. Ám a bőkezű támogatások ellenére Magyarországon 1,5, Norvégiában 1,4 gyermek jut egy nőre, ami messze elmarad a 2,1-es reprodukciós rátától, ami a népesség stabilan tartásához szükséges. A demográfusok most azt sugallják, hogy a gyermekvállalástól való vonakodás alapvető kulturális váltás, nem pedig pénzügyi természetű döntés.

További részletek itt olvashatók:

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2024/10/csaladpolitika-a-wall-street-magyar-modell

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.