Bánffy György halálára

Életének 84. évében elhunyt Bánffy György Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, 1971 óta a József Attila Színház művésze. A közönség egyebek mellett Shakespeare Lear királyaként, Othellóként, a Liliomfi Szilvay profeszszoraként vagy Miller Pillantás a hídról című művének Alfierijeként emlékezhet rá. Olyan filmekben játszott, mint a Magasiskola, a Mephisto, a Redl ezredes, a Tüske a köröm alatt vagy a Tiltott terület, amelyet 1969-ben díjaztak a velencei filmfesztiválon is. Az egyik legszebben beszélő magyar színész volt. A József Attila Színház saját hallottjának tekinti váratlanul, tragikus hirtelenséggel eltávozott doyenjét, akit pénteken Korfun ért a halál.

Ókovács Szilveszter
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikor személyesen megismertem, 1993-at írtunk. Egy hűvös-homályos zeneakadémiai teremben találkoztunk, ilyen szeptember lehetett éppen. Rokonszenves mosollyal méregette a frissen felvett magánének szakosokat, mi már a felvételi vizsgán hallottuk, hogy egy ideje őt nyerték meg a beszédtanárnak. Ha Schubert Éva színészmesterséget, Bánffy György beszédtechnikát oktat, különleges évek következnek, erre gondoltam közben.
És azok jöttek valóban. Az idősödő Bánffy tanár úr nem vett tudomást arról, hogy közben Kossuth-díjassá lett, s az órák ájultan pályatisztelettel vagy kvaterkázó sztorizgatással is bőven telhetnének. Egyáltalán: a múló időről nem vett tudomást. Sose hallottam órán politizálni, csak majd később, már az államvizsga után, a vadászszövetségi terepjáróban. Ott is csak azért, mert a borzalmas Niva motorhangját nyugodtan átvitte az ő zsíros, ízzel nyitott basszbaritonja.
Az órákon csak szavaltunk. Annyira rosszul, csenevész-civil hangon vagy éppenséggel műénekesin, hogy nem a félelem, inkább az áthidalhatatlannak tetsző különbség tett minket tartózkodóvá. Ő viszont hamar megtanulta rajtunk, hogy nem a színiegyetem gyorsított kurzusára volna itt szükség, két év alatt. Az időre kezdett inkább tanítani. Nagyon tudott bánni vele. Lassan beszélt, volt türelme megrágni vagy megmelegíteni a szavakat, akkor mégse tűnt fel, hogy ez nem köznapi tempó. Színészművész volt: ha beszélt, ha játszott, külön inerciákat keletkeztetett. Esze ágában se volt az elharapott, elmakogott és elhadart mai beszédbe tagozódni – nem tudtuk elrontani, felgyorsítani. Ha az ő mintáján próbálkoztunk, hiteltelen volt megint: nem csak művészete, mert az ő játéka mögött szókészlete is ott állt fedezetként. Akkora szakadékot tartott akár szókapcsolatok közepén, amekkora nincs, ám nála a csend is hajlandó volt pallót fektetni. És nehogy bárki azt higgye, csak veretes-sujtásos előadásai voltak! Ha afrikai költők szerelmes sorait mondta, láttam a lányokon, hogy szűkül az a bő negyven év korkülönbség.
Most januárban megadatott, hogy a magyar kultúra napján egy színpadon léphettünk fel. Értette és barátin felértékelte az én elkapkodott Cseh Tamás-dalomat, ő viszont egy Illyés-részlettel úgy emelkedett ki közülünk, mintha közben el is süllyedtünk volna. Ült a széken, magányos fejgéppászma pihent rajta, ő pedig az örökkévalóság hangján búcsúzott. Valójában nem, de minden életereje, alig-változása dacára hajlamos voltam belehallani. A végén megölelt, keveset beszéltünk: sosem nyújtotta a szót, ha alkalmatlan volt – tapintatot is taníthatott volna.
Amikor pedig június végén – tíz hete sincs! – jött a stúdióba, hogy gratulálhassuk Magyar Szabadságért Díját, a kezdés után hamar elérzékenyült, fejnehézzé téve az adást. (Még a hideg lencse is megdöbben, ha igazán őszinte embert lát.) Aztán két szusszanással rendbe hozta magát, kedvesen és zengőn beszélt, majd ballagott játszani, tanítani, nyelvőrködni három az egyben – vagyis továbbszolgálni, ahogy fogalmazta. És ennek a hármas szerepnek a tegnappal sem szakadt vége, látni és hallani fogjuk, míg nekünk megadatik. Íme, az ő végtelenedett csendje ezután is pallókat fektet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.