Be akarják tiltani a bikaviadalokat

2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb spanyol tartományok akarják betiltani a bikaviadalt, a játékok ellenzőinek kapóra jön minden baleset, hogy támogatókat találjanak céljuk eléréséhez. Márpedig az elmúlt napokban több szerencsétlenségre is volt példa.
Három nap alatt három halálos baleset történt a spanyolországi bikafuttatásokon. Hétfőn egy 42 éves férfit nyársalt fel bika a Toledo környékén fekvő Villaseca de la Sagrában, aki terebélyes – 120-130 kilós – termete ellenére vett részt a helyi futtatásban. Szerdán a madridi autonóm közösség egyik településén, Arganda del Reyben a nyakán döfött meg a bika egy nőt, aki a kordonok mögött nézte a futtatást, de elkalandozott a figyelme. A 48 éves asszony olyan szerencsétlenül esett el, hogy belehalt a koponyaalapi törésbe. Még fel sem ocsúdott Spanyolország a kettős tragédiából, és 12 órával később egy harmadik férfi haláláról tudósított a sajtó, és ugyancsak Arganda del Reyben, ahol a haláleset ellenére a városvezetés nem függesztette fel az ünnepségeket, amelynek sajátossága, hogy a bikafuttatás közben a résztvevők többféleképpen is próbára teszik bátorságukat.
A Kanári-szigetek (1991) és Katalónia után (2010. július 28.) most Andalúzia is fel akar zárkózni a bikaviadalokat betiltó tartományok sorába, ugyanis szeptembertől itt is napirendre akarják tűzni a kérdés vitáját. Ehhez valószínűleg az előírt négy hónapnál hamarabb össze fogják gyűjteni a vita megkezdéséhez szükséges 75 ezer aláírást. Ezután kezdődik majd a feladat neheze, mert hiába jön össze a sok érvényes aláírás, a két nagy párt – a szocialista (PSOE) és a Néppárt (PP) – ellenzi a betiltást, jobban mondva az állatvédelmi törvény módosítását. Az autonóm baszk parlamentben nem volt szükség erre a hercehurcára, itt a volt kommunisták (EB-IU) saját törvénytervezetben kérték az állatvédelmi törvény módosítását. A baszk parlament elnöke, a néppárti Arantza Quiroga szerint talán még az idén megvitatják a kérdést. Ám nem biztatta különösebben a beterjesztőket, mert most az a legfontosabb, hogy megoldást találjanak a tartományt sújtó gazdasági válságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.