Bécs lojális partner

2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország legfontosabb, legmegbízhatóbb szomszédja Ausztria – jelentette ki tegnap Schmitt Pál, akinek köztársasági elnökként első hivatalos külföldi útja Bécsbe vezetett, ezzel folytatva az osztrák kollégája, Heinz Fischer által megkezdett hagyományt, miszerint a két szomszédos ország államfői első hivatalos útjukra a másik országába látogatnak. A Hofburg-palotában tartott sajtótájékoztatójukon Schmitt Pál kiemelte, hogy Magyarország leendő soros EU-elnökként érdekelt a közép-európai együttműködés megerősítésében, a Duna menti területek fejlesztését szolgáló Duna-stratégia megvalósításában, illetve Horvátország mielőbbi uniós csatlakozásában. Heinz Fischer biztosította magyar kollégáját, hogy a 2011 januárjában kezdődő magyar EU-elnökség során Ausztria lojális partnere lesz hazánknak.
A magyar államfő a példamutató kapcsolatok kihangsúlyozása mellett felhívta Heinz Fischer figyelmét a magyar érdekeket sértő ausztriai Rábakeresztúrra tervezett szemétégető ügyére. Schmitt elmondta, osztrák részről biztosították őt arról, hogy egy-két évig nem épül meg a szemétégető. Újságírói kérdésre válaszolva a magyar köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a magyar állampolgárság megadásával hazánknak az a célja, hogy a határon túli magyarok lelkileg és jogilag is kötődjenek Magyarországhoz, de helyükön maradva magyarként integrálódjanak abban az országban, ahol élnek. A hét szomszédos ország közül egyedül Szlovákiának volt kifogása a törvénymódosítással kapcsolatban – fejtette ki a sajtótájékoztatón Schmitt Pál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.