Büntetett vélemény

Felmérések szerint határozottan megosztotta a német lakosságot Thilo Sarrazin, a német központi bank elnökségi tagjának ügye. A politikus nemrégiben megjelent könyvében arról ír, hogy a török és arab bevándorlók többsége képtelen beilleszkedni a társadalomba, gyenge értelmi képességű, lusta, a német állam pénzén élősködik. Sarrazint tegnap – mint azt lapok korábban valószínűsítették – menesztették pozíciójából.

2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Osztrák vizsgálat. Nyomozást indított az osztrák rendőrség egy olyan internetes játék ügyében, amelyet a szélsőjobboldali Szabadságpárt stájerországi politikusa, Gerhard Kurzmann készíttetett, s amelyben a játékosnak minaretek és mecsetek felépítésének akadályozása a feladata. Ha ez nem sikerül, az Alpokban szakállas müezzinek jelennek meg, akik imádságra hívják a lakosságot. Kurzmann – a német Thilo Sarrazinra utalva – azzal a kijelentéssel reagált a bírálatokra, hogy „inkább Sarrazinunk legyen, mint müezzinünk”. (K. Z.)


Másról sem szóltak a német hírcsatornák az utóbbi napokban, mint a mozlimokra és zsidókra sértő megjegyzéseket tevő Thilo Sarrazinról, akit mind az Angela Merkel vezette kormány, mind a németországi mozlim és zsidó közösség élesen bírált. A német központi bank tegnap tett pontot a találgatások végére, amikor bejelentette: Sarrazin eltávolításáról egyhangú határozatot hoztak, amelyben felkérik az államfőt menesztésére. A tisztségviselőt a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) delegálta posztjára.
A Berliner Zeitung még a döntés előtt arról írt, hogy csupán annak eldöntése van hátra, milyen módon történjék a „válás”. A jegybank elnökségének mind a négy többi tagja felsorakozott Axel Weber, a Bundesbank elnöke mögött, jogi szakértők szerint azonban Sarrazin menesztéséhez súlyos szakmai hiba vagy mulasztás lenne szükséges. Ennek hiányában csak abban az esetben szabadulhatna meg tőle a Bundesbank, ha egy feljelentést követő perben a bíróság elmarasztalná népcsoport elleni uszítás miatt. Elnökségi tag felmentésére még nem volt példa a Bundesbank hatvanéves történetében.
A szociáldemokraták országos vezetősége eközben a pártból is kizárná Sarrazint. Több száz SPD-szavazó és -párttag jelezte azonban pártnak, hogy nem szívesen látnák Sarrazin kizárását, akinek kijelentéseivel egyetértenek. Egy tegnap közzétett felmérés szerint a megkérdezettek több mint fele nem látja szükségét annak, hogy a politikust eltávolítsák.
A Németország felszámolja magát című könyvéről Sarrazin azt mondta: abból a félelméből táplálkozva írta, hogy unokái olyan országban nőnek fel, amelyben „életüket a müezzin imádságra hívó kiáltása határozza meg”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.