Demszky hatalmi játéka

<em>Magyar Nemzet<br /> „ a dolgot őt magát nézzük ”</em>

Kis Ferenc
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra rávilágított a kijózanító, pőre igazságra Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, még mielőtt az illúziókra fogékonyabb és a jóindulatra hajlamosabb jobboldal bármiféle morális különbséget vélne felfedezni az SZDSZ egykori emblematikus figurája, illetve a korrupt, pénz- és hataloméhes szocialista politikus megtestesítője, Hagyó Miklós között. Az már szinte közhely, hogy Demszky soha semmiért nem vállalt felelősséget, miközben húsz éven át a főváros első embere volt. A közlekedési káosz, a nyolcvanas évek Bukarestjét idéző úthálózat, a csatornázatlan középkori sikátorok higiénés szintjén lévő aluljárók, a tudatos városképrombolás, a 4-es metró olykor angol abszurdba hajló története, tetézve a közműcégekkel kapcsolatos elképesztő korrupciós ügyekkel, nem érte el a főpolgármester kompetenciaszintjét. Egy vagy akár több cikk témája lehetne annak boncolgatása, miért nyerhette Demszky mindezek ellenére – esetenként utcahosszal – a választásokat. Az viszont tény, hogy a mérhetetlen felelőtlenség, illetve felelősségelhárítás közepette volt egy kérdéskör, amelyben Demszky Gábor a felelős politikus mintapéldányaként viselkedett: ez nem más, mint az MSZP–SZDSZ hatalmának fenntartása minden áron. Ezt ő maga árulta el a minap – talán nem tudatosan – a Hírszerzőnek adott interjúban, ahol úgy fogalmazott: „Hagyó hatásköreinek csökkentése hozta volna magával az új választást, mondjuk 2008-ban, és akkor két évvel hamarabb jött volna a Fidesz.” Ezt megelőzően a beszélgetésben azt taglalta, hogy amikor az első problémák jelentkeztek Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettes körül, rögtön el kellett volna venni tőle a területet, azaz többek között a BKV felügyeletét. De – magyarázta Demszky – Hagyó volt az erős ember, tizenhat kerületi MSZP-szervezet volt mellette, és a fővárosi képviselők többsége, ennek koalíciós szakítás lett volna az eredménye.
Itt a beismerés, a lényeg, az elmúlt húsz év alfája és ómegája. Inkább tolják ki talicskával, nokiás dobozokban a közpénzt az orrunk előtt, csak ne jöjjön két évvel korábban a Fidesz. Ez lenne a Demszky-féle morál, a tisztesség? Ő lenne a Budapest iránt elkötelezett főpolgármester apróbb hibákkal?
A Fővárosi Közgyűléstől párás szemekkel búcsúzó Demszky még az ellenzéki képviselők szívét is meglágyította, a főpolgármester „hattyúdalát” a Fidesz frakcióvezetője szerint a pillanat emelkedettsége okán nem szedték ízekre. A városvezető pedig szavakban „meglapogatja” Tarlós István fideszes főpolgármester-jelölt hátát, mondván: biztos abban, hogy várható utóda érti a szakmáját, talán csak Budapest színes kultúráját félti tőle. Elegáns. Mint amilyen „elegáns” és „emelkedett” az is, ahogy Demszky Gáborból lassan mítoszt teremtenek a szélsőliberálisok, az egykori szabad kezdeményezések hálózatát is saját képükre formáló értelmiségiek köre. Legutóbb éppen „Demszky-körképpel”, multimédiás kiállítással, ötvenmillió forintnyi közpénzből a budai várban, a „nagy városépítő” méltatására. Hagyó Miklós eközben – nagyon helyesen – a Központi Nyomozó Főügyészség vendégszeretetét élvezi.
Szerencsére Demszky ismét emlékeztetett arra, hogy az MSZP koalícióban kormányozta az országot 2008. április 30-ig, a fővárost pedig 2009. október 13-ig, méghozzá egy SZDSZ nevű párttal. A szabad demokraták igyekeztek időben elhagyni a süllyedő hajót, gyakorlatilag pártjukat is felszámolták, gondolván, hogy ezzel a rájuk háruló – akár büntetőjogi – felelősségtől is végleg megszabadulnak. Nagyon kényelmes lenne, kedves uraim!
De bízzunk benne, hogy nem így lesz. Mert tudjuk, hogy a jog kötelesség nélkül: kiváltság. A megújuló Magyarországon pedig nem élhetnek kiváltságosok, egyenlőbbek az egyenlők között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.