Duray: Lemondtunk az autonómiáról

Borús képet festett a határon túli magyarok autonómiatörekvéseiről a németországi Hunnia Baráti Kör által szervezett budapesti konferencia több felszólalója. Míg a szombati rendezvényen a magyar kormány részéről nyilatkozók támogatásukról biztosították a határon túliak célkitűzéseit és a nemzet egyesítésének történelmi lehetőségét hangsúlyozták, addig más résztvevők az elszalasztott lehetőségekről, saját felelősségünkről és hibáinkról beszéltek.

2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondtak autonómiatörekvéseikről a felvidéki magyarok, ezért a szlovákiai, de az anyaországi magyar politikai pártok is felelősek – fejtette ki Duray Miklós, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt stratégiai alelnöke. Mint mondta, az MKP 1998 és 2006 között ugyan kormányon volt, de semmi érdemlegeset nem valósított meg az autonómia ügyében. Semmilyen autonóm intézmény nem jött létre az elmúlt húsz évben, és ahogy múlik az idő, az esély egyre csökken – mutatott rá. Hiányolta, hogy az érdekérvényesítéshez Magyarországról nem kaptak segítséget, Romániában, Ukrajnában és Szlovákiában pedig nem igazán sikerült előrelépni a nyelvhasználaton és az oktatáson túl bármilyen jogi rendezés érdekében. Duray Miklós úgy vélte, Romániában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az 1990-es évek elején kötött alku eredményeként lemondott autonómia-célkitűzéseiről annak érdekében, hogy kormánytényezővé válhasson. Duray Miklós ugyanakkor kijelentette, megrögzött autonómiapárti, az ugyanis a demokrácia szerves része, és a határon túli magyarság jövőjét általa lehet bebiztosítani.
Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató felszólalásában kijelentette, saját magunk is felelősök vagyunk a külföldön rólunk kialakult torz képért, ami akadályozza a magyarok érdekérvényesítési képességeit. A nyugati közvéleménybe belevésődött az a tévhit, hogy a magyarok voltak a nemesek, akik jogtipró módon leigázták a körülöttük élő többi népet, noha – mondta Andrásfalvy – a keresztény országok közül éppen a magyar állam volt a legtoleránsabb az országban élő különböző népekkel.
Balsai István, a Fidesz parlamenti képviselője ígéretet tett, hogy soha nem fogják az autonómia ügyét mellékvágányra terelni. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azt mondta, a kettős állampolgárságnak akkor lesz jótékony hatása a nemzet jövőjére, biztonságára, ha a magyarországi állampolgárság a létbiztonságot, az emberi élet egészséges feltételeinek megteremtését jelenti. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta, az előrehaladás első lépése nem a többség jó szándéka és nyitottsága, hanem az, hogy saját közösségen belül szót váltsanak és szót értsenek egymással. Amíg ezen nem tudnak túllépni, sehol nem lesz autonómia, ebben egészen biztos vagyok – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.