Európa Argentína sorsára juthat

2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz éven belül itt a csőd? – teszi fel a kérdést legújabb könyve címében Jacques Attali, a sokoldalú francia közgazdász. A francia szocialista kormányfő, Francois Mitterrand egykori főtanácsadója ezt a kérdést az Európai Unió borús gazdasági kilátásaival kapcsolatban fogalmazta meg. Attali szerint a kelleténél jobban eladósodtak a nyugati államok – akárcsak a hanyatló rendszerek –, hogy meg tudják tartani életszínvonalukat. Az unió tagországai abban a hiszemben választották az adósság növelését, hogy így szinten tudják tartani a gazdasági növekedést is.
De ez az út nem járható – állítja Attali, aki ezért legfeljebb tíz esztendőt ad az Európai Uniónak. A közgazdász szerint a legerősebbek kerekednek felül: Kína, az Egyesült Államok és azok az Egyesült Államokban lévő pénzintézetek, amelyek nem függenek a Fehér Háztól. Egyelőre az illegális gazdaság és az adóparadicsomok állnak nyerésre, ezért nagy szükség lenne egy nemzetközi gazdasági rendőrségre is – véli a szakértő, aki szerint úgy is meg lehetne állítani és fordítani ezt a folyamatot, ha Európában otthon tartanák a jól képzett fiatalokat, akik így nem hagyják el hazájukat Kína, az Egyesült Államok vagy Ausztrália kedvéért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.