Fellebbezett a pedofilper minden vádlottja

Eljött az idő, hogy a szocialista elit bocsánatot kérjen az áldozatoktól és az országtól – jelentette ki Alexandre Relvas ellenzéki képviselő a hat év után pénteken elsőfokú ítélettel zárult portugáliai pedofilperrel összefüggésben. A Casa Pía-botrányban több neves személyiség is érintett, s meggyanúsítottak egy volt szocialista minisztert is, aki ellen később ejtették a vádat.

2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Órákig tartott a pénteki ítélethirdetés, utána pedig az egyik vádlott, a közismert rádiós és tévés személyiség könnyes szemmel panaszkodott a sajtónak. A hét évre ítélt Carlos Cruz hazugságoknak tartotta a vádakat. A hét vádlott közül hatot letöltendő büntetésre ítéltek – ötüket 5-7 évre, a fő vádlottat pedig 18 évre –, a hetediket felmentették. Az áldozatok egyike az ítélethozatal után vállalta nevét és arcát. Francisco Guerra történelmi napnak nevezte az eseményt, viszont nem elégedett az ítéletekkel. Nem bánta meg, hogy feljelentette a Bibínek is nevezett Carlos Silvinót, mert bebizonyosodott az igaza.
Miként megírtuk, a botrány csaknem nyolc éve, 2002. szeptember 23-án robbant ki, amikor az Expresso című hetilap megrázó riportot közölt a lisszaboni Casa Pía árvaház egyik volt diákjáról. A cikk a patinás múltú fővárosi Casa Pía gyermekotthon és iskola volt diákjával készített beszámolót a gyermekkorában elszenvedett rendszeres megrontásokról. A riport után megindult nyomozáskor hamarosan le is tartóztatták Carlos Silvino da Silvát, a gyermekotthon egykori lakóját, majd kertészét és sofőrjét. Sőt egy időre lakat alá került a népszerű tévés személyiség, Carlos Pereira Cruz, egy régész, Francisco Alves, valamint az árvaház volt orvosa, Ferreira Diniz, sőt egy nagykövet, Jorge Ritto is. A hatóságok eljutottak egy nagyobb halhoz is: Paulo Pedrosóhoz, a szocialista párti António Guterres (1995–1999, 2002–2004) kormányának volt szociális miniszteréhez, aki ellen tavaly ejtették a vádat.
Az egykori áldozatok közül csak 32 diák vállalta nevét, a többiek még félnek. Az egyik tanú ügyvédje elmondta, hogy ügyfele a durva zaklatások miatt még most sem tudja visszatartani a vizeletét. A bíróság csak Silvino esetében statuált példát: a beismerés ellenére a legsúlyosabb büntetést, 18 évi letöltendő börtönt kapott, amiért saját bevallása szerint 639 alkalommal rontotta meg az otthon szegény vagy árva lakóit. A bírák inkább súlyosbító körülménynek tekintették védekezését: gyermekkorában vele is hasonló borzalmak történtek. A most 68 éves Carlos Cruz ügyvédje szerint a szocialista párt alaposan belekeveredett az ügybe, és legalább három tagjának is a vádlottak padján lett volna a helye. Az ügynek még nincs vége, mert minden elítélt fellebbezett, vagyis még legalább három évig húzódhat a per. António Marinho Pinto, az ügyvédi kamara vezetője ezért attól tart, hogy a büntető törvénykönyv 2007-es módosításai miatt elévülhet a legtöbb vádbéli bűncselekmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.