Földéhség

Bakonyi István
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időutazásban lesz része annak az olvasónak, aki kézbe veszi Molnár György regényét. Az Éhe a földnek ugyanis a két világháború közötti magyar vidéket mutatja be. A népi írók és a szociográfusok útját járó szerző új kötete az alföldi falu életét írja le, közelebbről a negyvenes évekét, amikor a földéhség és a háborús készülődés volt az élet két fő mozgatója.
Eszünkbe jut olvasás közben Kodolányi Házasság című novellája, amelyben a nyelvjárás hasonlóképpen esztétikai érték. Molnár következetesen és mesterien él az ö-ző dialektussal, bár az is igaz, hogy a mai olvasó számára ez némi nehézséget jelent. S ha már irodalmi párhuzamot említettem, akkor Németh László Horváthné meghal című műve is felidéződhet, hiszen ott is, itt is a halálos ágyában fekvő öregaszszony próbálja összetartani a családot, miközben vagyoni viszályok dúlják szét a kapcsolatokat.
Kemény, csöppet sem idillikus a műben bemutatott világ. „A földéhség rettentő betegség” – olvassuk. A földért mindenre képes az ember, s van úgy, hogy testvér testvér ellen támad. Megjegyzendő azonban, hogy a regény szerkezete néhol túlzottan bonyolulttá válik, nagyon széles az örvénylés. Az olvasó néha elvész a részletek között. Persze érthető az írói szándék: legyen minél szélesebb a tabló! A XX. század elembertelenedett viszonyainak ismeretéhez azonban jó adalék ez a könyv. S ha ebben a vonatkozásban kevés is az újdonsága, kétségtelen, hogy egy behatárolt mikrovilág megismeréséhez példásan hozzájárul.
(Molnár György: Éhe a földnek. Bába Kiadó, Szeged, 2010. Ármegjelölés nélkül)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.