Halálugrás az erkélyről

2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatodik áldozatát szedte az idén az úgynevezett balconing, ezúttal egy huszonöt esztendős olasz fiatal zuhant a mélybe egy ibizai szálloda hetedik emeletéről. Évek óta egyre többen halnak meg vagy válnak nyomorékká ennek az életveszélyes szórakozásnak a következtében. Egy hete Mallorcán halt meg egy brit fiatal, aki részegen ugrott volna a szállodája medencéjébe.
A balconing azt jelenti, hogy a tizen- vagy huszonéves fiatalok részegen vagy bedrogozva át akarnak ugrani vagy mászni szállásuk egyik erkélyéről a másikra. Ha a szállodaszoba erkélyéhez közel van az úszómedence, akkor oda is megpróbálják „becélozni” magukat. Ez a szórakozás napjainkra valóságos hagyománnyá nőtte ki magát, bár a hatóságok nehezen tudják megállapítani, hogy a halálos áldozatok közül ki ugrott öngyilkossági szándékkal, és ki akart egyszerűen átmászni a másik teraszra.
A jelenség már nagyon aggasztja a spanyolországi, de főleg a mallorcai és az ibizai idegenforgalom felelőseit. Ezért a két sziget szállodaszövetsége néhány hete szigorú intézkedéseket ígért. Az augusztusi halálesetek után összehangolt intézkedéseket javasolt az ibizai kórház baleseti sebészeti osztályának főorvosa: a jelenséget már csak a szülők, a barátok, a család, az iskola, a hatóságok, illetve a médiumok együttes fellépésével lehet visszaszorítani.
A balconing valószínűleg amerikai vagy brit hatásra terjedt el a szabadidejüket értelmes szórakozással kitölteni képtelen fiatalok körében. A pamplonai bikafuttatáson például a nyolcvanas évek óta az egyébként sem unalmas látványosságon kívül kitalálták maguknak az úgynevezett fuentinget: az egyik pamplonai tér hat méter magas kútjának tetejéről részegen vagy bedrogozva vetik alá magukat a többiek karjaiba – ha elkapják őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.