Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 4–5.
A magyar nyelv és könyv ünnepe. Hagyomány, hogy szeptember első hétvégéjén a könyveké a főszerep a budai várban: a Budavári Önkormányzat és a Litea könyvesbolt immár nyolcadik alkalommal rendezi meg az ünnepet. A vendégek között találhatjuk Kányádi Sándort, Juhász Zoltánt. Czakó Gábor a Misztikai ösvény – Titkos könyv című kötetéről, lapunk munkatársa, Margittai Gábor pedig 4-én 15 órakor a Mi a madzsar? című könyvéről beszél. A kísérő műsor is gazdag: fellép a Muzsikás együttes, Szarka Gyula, a Ghymes együttes vezetője, a Bartók táncegyüttes, a Hetero Sapiens, a Hot Jazz Band. A részletes program a Budavar.hu oldalon található.
Helyszín: 1014 Budapest, Szentháromság tér.
Időpont: 10 óra

Szeptember 7.
Rászlai Tibor szerzői estje a hazaszeretetről. Rászlai Tibor költő-eszmetörténész Galagonyahaza című kötetének verseit adja elő. Közreműködik az Albinoni kamarazenekar Bartók- és Kodály-művekkel; vezényel: Zsigmond Balassa.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

Szeptember 8.
Szeged: tények, tervek, esélyek. A Tisza-parti nagyváros építészeti arculatáról beszélget Tandi Lajos újságíró Pálmai Antallal, az Összefogás Szegedért Egyesület elnökével.
Helyszín: Novotel Szeged Hotel (Szeged, Maros utca 1.).
Időpont: 17 óra

Magyar–szlovák kérdések. Változások itt és ott címmel az aktuális magyar–szlovák helyzetről, időszerű kérdésekről tart előadást Öllös László politológus, a szlovákiai Fórum Intézet munkatársa.
Helyszín: Magyarok Világszövetsége, Bartók terem (1052 Budapest, Semmelweis utca 1–3.).
Időpont: 17 óra

Szeptember 8–10.
Hagyomány és megújulás a liturgiában és zenéjében. Ezzel a címmel rendez szimpóziumot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az egyházzene tanszak újraindításának huszadik évfordulója alkalmából. A tudományos tanácskozáson a kultúr- és művészettörténet, a liturgika és az egyházzene kutatói – köztük felekezeti intézmények oktatói – harmincöt előadást tartanak. Felszólal többek között Maróth Miklós (Hagyomány és megújulás a kultúrában), Rihmer Zoltán (Szabályozott megújulás – Egyházjog és egyházzene az ellenreformációtól a liturgikus reformig), Török József (Hagyomány és megújulás 1960–1970 között a katolikus liturgiában), Bódiss Tamás (A kolozsvári és debreceni énekeskönyvek dallamai a mai református énekeskönyvben), Dávid István (Orgonafelügyelet mint értékvédelem a Dunamelléken), Kissné Mogyorósi Pálma (A litánia a protestáns graduálokban).
Helyszín: Régi Zeneakadémia kamaraterme (1064 Budapest, Vörösmarty utca 35.).
Időpont: 9 óra

Szeptember 9.

A keresztyén egyház peremén. Az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület második félévi programsorozatának témái a szekták, szélsőségek. Az előadó Szalai András, az Apológia-központ vezetője, az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktori iskolájának hallgatója. Az első alkalommal Bevezető, fogalmak; szélsőségekre példa: Hit Gyülekezete címmel tart előadást.
Helyszín: az evangélikus egyház országos irodája (1085 Budapest, Üllői út 24.).
Időpont: 17 óra

Jacek Dehnel könyvbemutatója. A Lengyel Intézet, a Kalligram Kiadó, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum bemutatja a fiatal lengyel szerző, Jacek Dehnel komoly irodalmi elismerést hozó és egy csapásra közönségsikerré váló Lala című regényét. A nosztalgikus hangvételű mű egy nemesi család sorsáról szól a nemzetség legidősebb tagjának elbeszélésén keresztül, aki szórakoztató anekdoták és rövid elbeszélések formájában meséli unokájának a család történetét. Az 1980-ban született fiatal író munkássága páratlan érettségről, nyelvi igényességről tesz tanúbizonyságot, és egyfajta klasszicizáló tendenciát mutat. Az eseményen az íróval Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó szerkesztője, valamint Keresztes Gáspár, a kötet fordítója beszélget.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18 óra

Szeptember 9–11.

„A testben élünk” – 22. nemzetközi biblikus konferencia Szegeden. A tanácskozás témája a test felfogása az Ó- és az Újszövetségben. A Biblia a testre két különböző szót használ: másként nevezi az élettelen testet, mindössze húsnak tartva, és másként az életet hordozó testet, amelynek pszichikus funkciókat is tulajdonít. A zsidó szövegek a test nélkül nem tudják elképzelni az embert, sokat beszélnek a test és a lélek kölcsönhatásáról, ezért a halál utáni létet árnyszerű létnek tartják. Amikor az újszövetségi szövegek lélekről beszélnek, azt mindig az ember szellemi szférájának irányultságával kapcsolják össze. A konferencia kiemelkedő előadója lesz Joachim Gnilka müncheni profeszszor, a Pápai Biblikus Bizottság tagja. A részvételhez szükséges jelentkezési lap a http://www.congresstravel.hu/biblikus2010 oldalról tölthető le; a regisztrációs díj 5000 forint, diákoknak ingyenes. A részletes programról ugyanitt tájékozódhatnak az érdeklődők. Jelentkezés e-mailben: [email protected].
Helyszín: Gál Ferenc Hittudományi Főiskola (Szeged, Dóm tér 6.).
Időpont: szeptember 9-én 11 óra, 10–11-én 7 óra

Szeptember 9–12.

Népviseletes babák tegnap, ma és holnap. A Kiss Áron Magyar Játéktársaság a népviseletes babák történetéről, jövőjéről rendez konferenciát és kiállítást. Az első napon előadások hangzanak el, a másodikon az alkotók mutatkoznak be, a második-harmadikon pedig a babakészítés rejtelmeivel is meg lehet ismerkedni. A kiállítást Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója nyitja meg. Várják pedagógusok, bababarátok részvételét. Részletek a www.homoludens.hu oldalon olvashatók.
Helyszín: Textilmúzeum (1036 Budapest, Lajos utca 136–138.).
Időpont: 10 óra

Szeptember 10–12.
II. országos őstörténeti konferencia. A konferencia a Fejezetek a magyarság őstörténetéből című sorozat része, amelyet a fennállásának tizenötödik évfordulóját ünneplő pécsi központ szervez. A háromnapos tudományos találkozó célja a magyarság antropológiai, genetikai, nyelvi, zenei, néprajzi tényekből következő, döntően keleti lovas kultúrához kötődő eredettudatának elemzése. A szervezők a tudományos alapokon álló ismereteket kívánják előtérbe állítani az irracionális történeti mitológiákkal és elméletekkel szemben. Mint azt felhívásukban is írják, nem engedhető meg, hogy a magyarság őstörténetének nemzettudatot formáló szerepe „őstörténeti bazárnak” adja át a helyét, ahol a tudományos alapok helyett a fantáziáé a főszerep. A részletek iránt érdeklődni és regisztrálni a szervezőknél – Májer Béla ([email protected]) és Csajághy György ([email protected]) – lehet.
Helyszín: Pécsi Ifjúsági Központ (Pécs, Nagy Lajos király útja 13.).
Időpont: szeptember 10-én 16.20,
11-én 8.20, 12-én 9 óra

Szeptember 11.
Erkel és az irodalom. A Filharmónia ünnepi rendezvénysorozata a kevésbé ismert Erkelt kívánja bemutatni. A mostani alkalommal a zeneszerző néhány megzenésített verse is elhangzik (Arany János: Nemzetőr-dal, Petőfi Sándor: A magyarok Istene). Közreműködik: Kálmán László – ének, Kovalszki Mária – zongora, Őze Áron és a Pesti Magyar Színház színművészei. A belépő 1500 forint; jegyek a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. jegyirodájában (VII., Kazinczy utca 24–26.), illetve egy órával a kezdés előtt a helyszínen kaphatók.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 19.30

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.