Izlandi felelősségre vonás

2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróság elé kerülhet az izlandi bankrendszer 2008-as összeomlása miatt az akkori kormányfő, Geir Haarde és kabinetjének három tagja: Ingibjörg Sólrún Gísladóttir volt külügy-, Árni Mathiesen volt pénzügy-, illetve Björgvin Sigurdsson volt kereskedelmi miniszter. Az izlandi parlament különbizottsága döntött úgy szombaton, hogy ajánlani fogja a törvényhozásnak a 2009-es választásokon menesztett kormány több tagjának felelősségre vonását, a pénzügyi válsággal kapcsolatos „vétkes gondatlanság” miatt, amit a testület által nyilvánosságra hozott 274 oldalas jelentéssel támasztottak alá. Az izlandi parlamenti bizottság kilenc tagja közül öt támogatta a volt kormánytagok felelősségre vonását, két képviselő szerint a kereskedelmi minisztert nem terheli felelősség, még a maradék két tag tartózkodott mindenféle ajánlástól. Amennyiben a törvényhozás a jogi eljárás mellett dönt, akkor a szigetországban először ül majd össze a Landsdomur, az a különleges bíróság, amelyet még 1905-ben hoztak létre Izlandon a bűncselekményekkel vádolt miniszterek fölötti ítélkezésre. Ha bűnösnek találják a miniszterelnököt és a kormánytagokat, egy-két év börtönbüntetésre számíthatnak. A parlament ma ül össze, hogy megvitassa a jelentést és döntést hozzon arról, hogy kinevezzen-e ügyészt és bírókat a Landsdomur számára.
Jóhanna Sigurdardóttir izlandi kormányfő egyelőre elzárkózott annak kommentálásától, hogy valóban összeül-e a Landsdomur, s azt hangsúlyozta, hogy még tanulmányoznia kell a különbizottság jelentését. „Ez egy komoly vád a politikai rendszerünk, politikusaink, parlamentünk, tőzsdénk ellen. Ez egy probléma, amellyel szembesülnünk kell” – mondta a miniszterelnök asszony.
Áprilisban már nyilvánosságra került egy hivatalos jelentés, amely a volt kormányfőt, továbbá David Oddssont, a központi bank elnökét és több más volt vezető hivatalnokot vádolt meg gondatlansággal amiatt, hogy két évvel ezelőtt az évtizedek alatt felhalmozott adóssághegyek miatt összeomlott a korábban a világ ötödik leggazdagabb államának számító Izland három legnagyobb bankja, mélybe rántva a szigetország gazdaságát és az izlandi koronát, az egekbe röpítve az inflációt és a munkanélküliségi rátát.
A jelentés szerint Haarde és kormánya nem éltek hatalmukkal, és túl gyávák voltak ahhoz, hogy gátakat szabjanak a pénzügyi rendszernek. Kiderült, hogy az állam olyan terhet vett magára, hogy az ország csak külföldi segítséggel maradhatott talpon, így történt az, hogy Reykjavík a Nemzetközi Valutaalaphoz és Oroszországhoz fordult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.