Késik Mátyás új ruhája

Semmi szín alatt nem lehet befejezni az idén a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport több mint egy éve zajló restaurálását, a román állam ugyanis még mindig nem folyósította a felújítási költségek rá háruló részét. Osgyáni Vilmos budapesti kőrestaurátor szerint a monumentális kőtalapzat csak tavaszra készülhet el a jelenlegi ütemben.

2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beigazolódott azoknak a szakembereknek a félelme, akik attól tartottak, hogy a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport felújítására kiírt közbeszerzési eljárás lebonyolításához hasonlóan maga a restaurálás sem lesz zökkenőmentes, és várhatóan az érdemi munka is elhúzódik a bürokratikus és anyagi jellegű akadályok miatt. Fadrusz János 1902. október 12-én felavatott, az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított alkotásának közös felújításáról négy évvel ezelőtt állapodott meg a magyar és a román kormány, és a két fél vállalta, hogy a 800 ezer euróra becsült restaurálási költséget fele-fele arányban fedezi. A kincses város önkormányzata egy sokak által jog- s szakszerűtlen közbeszerzési eljárás nyomán tavaly az út- és hídépítésre szakosodott nagyszebeni Concefa Rt.-t bízta meg a kivitelezéssel, holott a cég nem rendelkezett megfelelő képesítésű restaurátorokkal, sőt az általa ajánlott 380 ezer eurós munkadíjból – amely az öt pályázó közül a legalacsonyabb volt – szakértők szerint képtelenség minőségi felújítást végezni. Noha a tavaly júliusban szentesített szerződésben a Concefa vállalta, hogy egy éven belül megvalósítja a felújítást, az érdemi munka csupán idén tavasszal kezdődött el, az időközben neves erdélyi szakemberekből összeverbuvált alvállalkozó-gárda pedig folyamatosan a pénzhiánnyal szembesül. A kivitelező kezdeményezésére legutóbb szeptember végére módosították a Mátyás királyt és vezéreit ábrázoló szoborcsoport átadási terminusát, ezt azonban a restaurátorok szerint lehetetlenség tartani.
Osgyáni Vilmos budapesti kőrestaurátor szerint továbbra sem adottak a megfelelő anyagi feltételek ahhoz, hogy a felújítás ebben az évben befejeződjék, sőt november elsejéig mindössze a kőtalapzat központi magja készülhet el. „A fagyok beálltával semmilyen építkezési tevékenységet nem lehet folytatni, ezért a jelenlegi ütemben csak jövő április–májusban fejeződhetnek be a kőmunkálatok” – nyilatkozta lapunknak a Munkácsy-díjas művész, aki a magyar állam megbízásából felügyeli a kincses város jelképének számító műemlék kőrestaurálási munkálatait. Osztja Osgyáni véleményét a Pákey Lajos, Kolozsvár egykori főépítésze által tervezett talapzat felújítását végző Nagy Benjámin marosvásárhelyi kőrestaurátor is, aki szerint dugába dőlt az az alapkoncepció, miszerint a talapzatot injektálással ki lehet javítani: az egész szerkezetet szét kellett bontani, és újjá kell építeni.
A bronzalakok restaurálása az elmúlt időszakban felgyorsult ugyan, ennek ellenére Kolozsi Tibor restaurátortól megtudtuk: a források elapadása az ő munkájára is rányomta a bélyegét, és különösen fájlalja, hogy a fővállalkozó spórolás céljából eltekintett a rozsdamentes acélszerkezet alkalmazásától, noha ez szavatolta volna a szoborcsoport időtállóságát. Márpedig a finanszírozás akadozását semmi sem indokolja, hiszen a magyar állam által folyósított 400 ezer euró két éve a kolozsvári önkormányzat rendelkezésére áll, csakhogy értesüléseink szerint a bukaresti kormány a mai napig adós a rá eső pénzösszeg kiutalásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.