Kína fontos európai partner

A Kínával, Indiával és Brazíliával kialakítandó viszony volt az egyik központi témája az Európai Unió külügyminiszterei tegnapi tanácskozásának. A brüsszeli megbeszélésen feltehetőleg szóba került a hamarosan felálló Európai Külügyi Szolgálat is, hiszen Catherine Ashton uniós külügyi főképviselő ezen a héten hozza nyilvánosságra azoknak a kinevezetteknek a névsorát, akik fontos EU-delegációk élére kerülnek.

2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínával, Indiával, Brazíliával, vagyis a gyorsan fejlődő országokkal kialakítandó viszony koncepciójának kidolgozását célozta többek között az uniós országok külügyminisztereinek tegnapi tanácskozása. „A cél az, hogy hatékonyabbá tegyük az EU külpolitikáját” – idézte az MTI Steven Vanackere-t, az unió soros elnökségét ellátó Belgium külügyminiszterét. Az ülésen – amelyen Magyarországot Martonyi János képviselte – megvitatták azt a szövegtervezetet, amely a stratégiai partneri kapcsolatokról a csütörtöki EU-csúcstalálkozón elfogadandó közös következtetéseket tartalmazza. Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője szerint erős kétoldalú kapcsolatokat kell kialakítania az EU-nak Kínával, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a kínai vállalatok azon igyekezetét, hogy az európaiak távozásával keletkező űrt Iránban kitöltsék.
Ashton ezen a héten hozza nyilvánosságra azoknak a névsorát, akik fontos külképviseleti posztokra kerülnek majd az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) állományában. Ashton kitart amellett, hogy a legjobb kvalitású pályázókat nevezi ki, de a kisebb tagországok aggódnak amiatt, hogy a nagy államok túl lesznek reprezentálva.
A külügyminiszterek több hivatalos előterjesztést is tudomásul vettek, így azt az európai bizottsági jelentést, amely bírálatban részesíti Bulgáriát és Romániát az igazságügyi hiányosságok miatt. A külügyminiszterek megállapodtak abban is, hogy októberben tűzik napirendre Szerbia uniós csatlakozási kérelmének ügyét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.