Kubai lépés a kapitalizmus irányába

2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Raúl Castro kubai állam- és kormányfő újabb lépést tett a kapitalizmus felé: a katalán La Vanguardia értesülései szerint októbertől engedélyezik a kis- és középvállalkozásokat. A kubai dolgozók szakszervezete is jelezte, hogy fél éven belül elbocsátanak több mint félmillió munkavállalót, de ezzel egy időben a nem állami ágazatba irányítják át őket. Tehát megjelenik a munkanélküliség, mert több mint félmillió dolgozóval csökkentik a dolgozók számát, de csak 465 ezer főt vesz át a magánszektor. Ez utóbbi szám a kubai munkaképes korú lakosság tíz százalékának felel meg. Egy El Salvador-i honlap pedig azt közölte szerdán, hogy a két ország már kormányszintű tárgyalásokat folytat egymással: a salvadori fél lehetővé tenné a Kubában esetleg munka nélkül maradóknak, hogy náluk próbáljanak szerencsét. A kubaiak nyugodtan fogadták a hírt, és abban reménykednek, hogy végre jobban tudnak majd keresni. De különös ellentmondás, hogy a hiányszakmák miatt egy maszek cipész most négyszer többet keres, mint egy sebész.
Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter szerdán élesen támadta Barack Obama amerikai elnököt. A fejére olvasta, hogy nem élt hatásköreivel, és nem lazított a Kuba elleni embargón, ha már nem oldja fel teljesen. Az embargó érdekessége, hogy a még 1962-ben elrendelt kereskedelmi, gazdasági és pénzügyi zárlat ellenére – amit a kubai kormány blokádnak tart – a szigetország tele van amerikai árukkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.