Letartóztatások az ETA hátában

Bár a Baszkföld és Szabadság (ETA) nevű szakadár szervezet szeptember 5-én újabb egyoldalú tűzszünetet hirdetett a spanyol és a nemzetközi sajtóban is, a spanyol állam nemet mondott, és folytatta a letartóztatásokat háttérszervezetei ellen is.

2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap hajnalban a spanyol csendőrség lecsapott az ETA egyik háttérszervezetére Baszkföldön, Navarrában, a Valenciai Közösségben, illetve Kantábria tartományban és őrizetbe vette annak kilenc tagját. Az Ekin 1998-ban vette át a stafétát betiltott és felszámolt elődjétől, a Koordinadora Abertzale Sozialistától, amely összefogta a baszk baloldali politikai pártok és szakszervezetek tevékenységét. A hatóságok szerint a KAS még kiválasztotta és meg is fenyegette a célpontokat: főleg politikusokat, újságírókat, bírákat és rendőröket. 2007 végén az Ekin is közeljutott elődje sorsához, a feloszlatáshoz, mivel a nemzeti törvényszék ötszáz év börtönre ítélte ötven tagját.
A spanyol és a baszk hatóságok most azért döntöttek az Ekin tagjainak elfogása mellett, mert az ETA a múlt héten nem a régóta várt bejelentéssel állt elő. Ugyanis mind a szocialista–néppárti baszk kormánykoalíció, mind a madridi kormány arra számított, hogy a baszk terrorszervezet végre a fegyverletételt jelenti be a fegyvernyugvás helyett. Legutóbb négy és fél éve jelentett be egyoldalú tartós tűzszünetet, amit ugyancsak egyoldalúan mondott fel 15 hónappal később.
Az 51 éve megalakult és marxista-leninista elveket követő ETA a baszk lakosságú franciaországi és spanyolországi területek függetlenségéért, majd egyesítéséért fogott fegyvert. 2001 végétől az ETA és politikai szárnya, a Batasuna felkerült a terrorszervezetek feketelistájára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.