Mellébeszélés helyett

2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senkit ne tévesszen meg az a tegnap közzétett német felmérés, amely szerint a németek egyötöde támogatna egy olyan új politikai pártot, amelynek élén a mozlimokat bíráló kijelentéseiről ismertté vált Thilo Sarrazin állna. A szociáldemokrata párti politikus, a német központi bank elnökségének tagja évek óta hadilábon áll a német politikai elit tagjaival, amiért átlépte a politikailag korrekt beszédmód határait, s több alkalommal sértette meg kijelentéseivel a törököket, az arabokat, a zsidókat. Múlt héten megjelent könyve – amely a könyveladási listák élére ugrott – pedig egyenesen kimondja: a Németországban élő mozlimok többsége nem hajlandó elfogadni a társadalmi együttélés szabályait, a német állam pénzén élősködnek. Thilo Sarrazin ellen azóta fegyelmi eljárás indult a szociáldemokrata pártban, hamarosan kizárják a pártból, a német jegybank vezetősége pedig – a Bundesbank hírnevének csorbulására hivatkozva – Sarrazin menesztését javasolta Christian Wulff államfőnek, aki dönthet eltávolításáról. A politikai elit Thilo Sarrazintól való azonnali, egyöntetű elhatárolódását azonban nem követte a nép bíráló, elítélő szava. Elsőként több száz szociáldemokrata párttag vette védelmébe a kiátkozott politikust, majd különböző lapokban megjelent felmérésekből kiderült: a megkérdezettek nagy része hibás döntésnek tartja Sarrazin menesztését, mondván, a politikus csak vitára kívánja sarkallni az ország lakosságát, illetve egy valódi, létező társadalmi problémára szeretne rávilágítani.
Senkit ne tévesszenek meg ezek a felmérések. Azoknak, akik most a rasszizmus újjáéledését vélik felfedezni Németországban, érdemes elgondolkodniuk a véleménynyilvánítás szabadságán, s főleg azon, hogy a nyilvánvaló problémákat nem lehet a végtelenségig a szőnyeg alá söpörni. Sarrazin egy olyan jelenségre hívta fel országa, s egyben egész Európa figyelmét, amelyet mindenki észlel, éppen ezért a szókimondásra érkező elhatárolódás, rasszistázás, büntetés sokkal inkább szánalmas mosolyt fakasztó reakció, mint megoldás. Lehet nem egyetérteni Thilo Sarrazin – helyenként valóban túlzó – szavaival, az viszont kétségtelen, Nyugat-Európa bevándorláspolitikája és féktelen multikulturalizmusa kudarcot vallott. Ennek közvetlen eredménye a valóban szélsőséges politikai alakulatok megerősödése szerte a kontinensen.
Ma már kevesen tagadják, hogy az elmúlt évtizedekben felgyorsult népvándorlás kultúrsokkot okozott Európában, a mecsetek minaretjeinek vagy a fátylat viselő nők látványa idegenkedést vált ki a nyugati társadalmakban. Mint azt a Frankfurter Allgemeine Zeitung elemzője írja, egyre többen érzik úgy, hogy a bevándorlók saját szabályaik szerint élnek, messze az átlag felett követnek el erőszakcselekményeket és azonnal diszkriminációt kiáltanak, ha valaki szóvá teszi az integrációra való hajlandóság hiányát. Ki a hibás mindezért? A hagyományaikhoz ragaszkodó bevándorlók, a demográfiai válságot külföldi, olcsó munkaerővel orvosló kormányzatok, vagy a liberalizmus bódulatában élő mellébeszélők?
Thilo Sarrazin érvelése szerint az állam tétlenül nézi, hogy olyan csoportok gyarapodnak, amelyek többet vesznek el a közösségtől, mint amennyit hozzátesznek. Németországban valami elkezdődött. Lapvélemények szerint a bankár könyvének köszönhetően a bevándorlók integrációjának kérdése végre megfelelő hangsúlyt kap a politikában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.